Gondolatok a 98 százalékos adóról

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, miután az Alkotmánybíróság másodszor is alkotmányellenesnek nyilvánította a végkielégítések 98 százalékos megadóztatását, azt nyilatkozta, hogy az AB döntése Magyarország és a magyar emberek érdeke ellen szól. Ilyen summás ítélet előtt néhány dolgot megfontolásra, illetve figyelmébe ajánlanék Lázár úrnak.

1. Azért,mert néhány ember ténylegesen visszaélt a végkielégítések rendszerével, miért kell olyanokat is megbüntetni, akik hosszú évek munkája után, a törvények alapján jogosultak erre? A politika művészete olyan törvényeket hozni, hogy csak a vétkeseket büntesse. Ha erre nem képesek a mostani vezetők, hosszas köszönetük kifejezése mellett vissza kell adniuk jogosítványaikat a választóknak, hogy újra döntsenek.

2. Arra is szeretném felhívni a figyelmét, hogy a törvénytelenül felvett pénzek bírósági úton visszaszerezhetők öt évre visszamenőleg, és nem 98 százalékban, hanem teljes egészében, némi szerencsével a kamataival együtt. Ez azért több, mint amiért most küzdenek, és nem károsít ártatlan embereket. Ez persze sok vesződséggel járna, de hát senki nem mondta, hogy a demokrácia egyszerű, inkább azt tartják, hogy a diktatúrában egyszerű minden.

3. Miért tartja harcostársa, és az új törvényjavaslatot beterjesztő partnere, Szijjártó Péter pofátlanul soknak a kétmillió forint feletti végkielégítéseket, mikor maga havonta keres ennél többet? És ő miért nem követi Budai urat, aki megmondta, hogy vissza fogja fizetni a rájuk vonatkozó új törvény szerinti többletösszeget, melyet eddig felvett? Mielőtt Lázár úr mások lojalitására számít, hogy nem kérik vissza az eddig befizetett 98 százalék adót, miért nem rak rendet kollégája fe jében a frakcióvezetői ostorral, melyet olyan szívesen emleget?

4. Miért tartja Lázár úr Magyarország és az emberek érdekével ellentétesnek azt, hogy az AB nem enged viszszamenő hatályú törvényeket életbe lépni? Azt hiszem, a jogbiztonság többet ér, mint pár csirkefogó megbüntetése ily módon, és sok ártatlan csődbe juttatása.

Persze, ha valaki mindent csak a pénzen keresztül ítél meg, annak nehéz ilyen finom, jogbiztonsági dolgot elmagyarázni.

Ábrahám Zoltán Székesfehérvár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.