Teljes megújulást!

Gyurcsány egyedül maradt címmel május 7-én megjelent cikkük indított a véleményalkotásra.

Tény, hogy a platformok kerek perec elutasították a kezdeményezést, bár a Baloldali Tömörülés és a Harmadik Hullám platformok álláspontja nem karakteresen elutasító. Talán valóban látják, hogy a még mindig túlnyomóan domináns Fidesz népszerűségénekminimum feles többség alá csökkentésére csak erős ellenzék képes. Sajnos, ilyen ellenzéki párt azonban nincs. (Csak zárójelben, de felkiáltójellel mondom ki, a Jobbikban nem lehet, de nem is kell keresni ezt az erőt! Sőt! A demokratikus erőknek ilyen értelemben kétfrontos harcot kell folytatniuk.) Ehhez vagy egy totálisan megtisztult MSZP-re van szükség, vagy egy új, ma még nem létező pártra. Azok a platformok, amelyek a „tiszta vizet a nyílt kártyákba” gyurcsányi elképzelést Őszöd óta gátolják, elutasítják, a demokrácia ellen vétenek. Részben nekik is köszönhető a Fidesz kétharmada. Retró figurákkal, nem lehet Orbán autokráciája ellen hatékonyan fellépni.

Átalakulásra van szüksége az MSZP-nek a választási siker érdekében. Emberközeli és nem Orbáni átalakulásra. Ha kell, személyekre menően. Bolgár György műsorában hallottam egy frappáns javaslatot. A listás helyeket szüntessék meg, és listás mandátumot az a képviselő kapjon, aki a körzetében a legjobb második helyet éri el. Ugyanis a területi munka eredményességének legjobb fokmérője a körzetben való népszerűség.

A jövő választási rendjét még homály fedi. Olyan lesz, amilyet a Fidesz akar. Lejárt szavatosságú (a szó átvitt értelmében) politikusok nem nyerhetnek. A tabula rasa segíthet az MSZP-én. Vagy Gyurcsánnyal, vagy nélküle. De azt nem árt megjegyezni, hogy egy párt erejét a demokráciákban nem a tagok létszáma és véleménye adja, hanem a választók bizalma.

És ebben az értelemben, kétségeim vannak azt illetően, hogy Gyurcsány egyedül maradt.

Tősér István Miskolc

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.