Likviditásmenedzsment

A magyarok felének nincs megtakarítása, negyven százalékuk a saját bevallása szerint is pénzügyi analfabéta. Bőven van és lesz is még közönsége a pénztárcaapasztó fogyasztói kluboknak, a szövetkezetnek álcázott Baumag típusú pénztemetőknek és a Tribuszerné-féle piramisépítőknek.

A helyzet a pénzügyi felügyelet jogosítványainak szélesítésével ugyan sokat javult, de nem eleget. Sokat segíthet, ha – mint ígérik – kötelezővé teszik az iskolákban a pénzügyi alapismeretek oktatását. Legalább az új generációk birtokában lesznek a tudásnak, amely segít nekik, ha egy bonyolultabb banki termék, befektetési eszköz kockázatait kell mérlegelni.

A pénzügyi szemléletváltás azonban nagyon sok ember számára elérhetetlennek látszik. Egyrészt az alapműveltség hiánya, másrészt szándékosan túlbonyolított konstrukciók miatt. Az ezzel járó bizalomvesztés a válság, illetve a devizahitelek törlesztőrészleteinek katapultálása után vált általánossá. Amikor a frankhitelesek szembesültek azzal hogy létezik egy árfolyamkockázat nevű szakkifejezés, ami veszettül ellenük dolgozik, és a 160 forintos kurzuson felvett lakáshitelt 210 forintos árfolyam mellett fizetteti vissza. A kockázatok elhallgatása az egyik oldalon, negligálása a másikon oda vezetett, hogy százezresre nőtt a törleszteni tartósan képtelen családok száma.

A tudatlanságra és a mohóságra alapozva újabb, könnyű pénzkereseti lehetőségekkel csábítanak az internetes hirdetések. A „Legyen ön is devizakereskedő!” szlogen köré épülő, számlanyitással kombinált online tanfolyamoknál is csak az apróval szedett lábjegyzetben céloznak arra, hogy veszteséggel is járhat a devizapárokkal való üzletelés. Miközben a 26 éves Juli mosolyog ránk, akinek bár nem keres rosszul, jól jön a devizakereskedéssel megszerezhető pár száz euró. Mellette ott van Ferenc, Katalin és ki tudja még ki. A laikusok számára pokoli kockázatokkal járó befektetési, pénzkereseti lehetőség meglehet, legális, de etikailag aggályos. Ahogy pár héttel a csőd bejelentése előtt a Lehman Brothers részvényeit is legális volt a honi kisbefektető nyakába sózni.

Épp időszerű volt tehát, hogy a hazai pénzügyi szféra képviselői a jegybankkal és a pénzügyi felügyelettel karöltve nagyszabású oktatási-tájékoztató programot hirdessenek.

Nagyanyám egyébként annak idején esténként gyönyörű számokkal beírta az aznapi költéseket és bevételeket a kockás füzetébe, és mérleget vont. Gondosan ügyelt arra, nehogy negatív előjel csússzon az egyenleg rubrikába. Az oktatóprogramot is valami hasonlóval indítják most, igaz, a műveletet ma már likviditásmenedzsmentnek hívják.

Baumag-károsultak tiltakozó aláírása. A dobozon játék a pénz
Baumag-károsultak tiltakozó aláírása. A dobozon játék a pénz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.