A palesztinok „házi békéje”

Az „egységes akarat” nevében kötött tegnap Kairóban békét Arab-Palesztina két, egymást eddig halálos ellenségnek tekintő frakciója, a Ciszjordániában uralkodó világias el-Fatah és a Gázát ellenőrző iszlamista Hamasz. Ha minden jól megy – bár erre biztosíték nincsen –, nemzeti egységkormány alakul, és nyolc hónapon belül az egymáshoz területileg nem kapcsolódó két entitásban választásokat tartanak. Sajnálatos módon arra nem terjedt ki a megállapodás, hogy kinél legyenek/ maradjanak a fegyverek, minthogy mind a két frakciónak saját, előjogaikat féltékenyen őrző „biztonsági szervezete” van; de arra sem, hogy ki rendelkezzék a pénzsegélyek fölött, amelyek egyedül Amerikából csaknem félmilliárd dollárt tesznek ki évente. Ismerve a dráma szereplőit, ez semmi jót nem ígér.

A békekötést egy ritka szerencsétlen, bár ebben a minőségében jelképes aktus előzte meg: a gázai „miniszterelnök”, Hanija rokonszenvét nyilvánította az amerikaiak által kivégzett „szent iszlám harcos”, Oszama bin Laden iránt, jelezvén, hogy Irán támogatását élvező szervezete jottányit nem enged jól ismert hajthatatlanságából. A Hamasz nem hajlandó elismerni Izraelt, nem hajlandó lemondani az erőszakról, olyan palesztin államot követel, amelynek Jeruzsálem a fővárosa („telepesek” – értsd izraeliek – nélkül), végül pedig kitart amellett, hogy minden elűzött palesztin a leszármazottaival együtt visszatérhessen szülőföldjére, azaz a mai Izraelbe, ami épp oly abszurd követelés, mint az előző.

Mahmud Abbasz, a palesztin hatóság elnöke elismeri Izraelt, elveti az erőszakot, alku részének tekinti a Jeruzsálem fölötti ellenőrzést és a „visszatérés jogát” is. Hogy ezek után milyen külpolitikát folytat majd az egységkormány, több mint érdekes kérdés, egy azonban biztos: Abbasz nem követelte ki a kiegyezés előfeltételeként a Hamasztól Izrael elismerését. Afelől viszont biztosította a világot, hogy a Hamasz lemond az erőszakról.

Nemmintha ennek óriási jelentősége volna. Izrael hatalmas katonai potenciáljával szemben nemhogy a palesztinok egyik fele erőtlen, az összes arab szomszéd együttvéve is az. Ezen nem is érdemes rágódni. Azon viszont igen, hogy a térségi erőviszonyok miképp változnak. Figyelmet érdemel, hogy az „arab tavasznak” nevezett, alulról jövő demokratikus mozgalom, mely végigsöpör az egész arab világon, a palesztin államképződmény autokrata, csak önnön hatalmukra figyelő vezetőit is meghátrálásra, kiegyezésre kényszerítette. Másodszor: Mubarak egyiptomi elnök Izrael-barát rendszerének bukása félre nem érthető módon „tolta el” Kairót a Hamasszal szembeni ellenségességének föladása felé, ami arra vall, hogy az „arab tavasznak” nem csak pozitív hozadéka van, várjunk egy kicsit. Harmadsorban a palesztin megbékélés mögött fölsejlik a NATO-tag Törökország mint regionális mini-szuperhatalom alakja. A török kormány aktivitása több mint látványos: távozásra sürgeti Kadhafit és erősen bírálja a vele szomszéd Szíria brutális elnökét, Asszadot, amiért reformok helyett lövet.

Negyedszerre, de egyáltalán nem mellékesen: Netanjahu izraeli miniszterelnök arra szólította fel Abbaszt, hogy álljon el a kiegyezéstől a Hamasszal. „Válassza a békét, ne a terrorizmust!” De Abbasz már jócskán ráunt az izraeliekre. Nem volt ugyanis a világon hatalom – az amerikaiakat is ideértve –, amelyik rá tudta volna bírni a jobboldali izraeli kormányt az arab területek zsidó telepekkel való beszórásának megállítására, a folyamatos területrablás beszüntetésére. Talán most. Bin Laden kivégzése után Barack Obama elég erősnek érezheti magát, hogy egy kicsit keményebb legyen Izraellel szemben, s e vállalkozásában maga mögött érezheti az Európai Uniót, amely alig várja, hogy elismerjen egy szuverénnek és egységesnek tetsző palesztin államot. Csak történjen végre valami.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.