Megmagyarázzuk a történelmet

Hétfő este egy debreceni kocsmában ültünk a pultnál, jobb oldalamon egy angol haverom ivott, balomon meg egy spanyol. Magyarországon élnek mind a ketten, és már megtanulták tőlünk, hogy a sörivásnak feles unikumok nélkül semmi értelme nincsen, s hogy olcsó magyar kocsmákban szomorú fejet fájós könyökre támasztva miképpen szokás kelet-európai kilátástalansággal bámulni lelkünk irányába befelé. Kevés volt a vendég, unatkozott a tulaj, s azzal kezdett szórakozni, hogy ide-oda kapcsolgatott a tévécsatornák között, de egyiket sem bírta három másodpercnél tovább, mígnem egy összefoglalóban megjelent Vilmos herceg és Katalin hercegné, és felhördült jobbomon az angol. Én hülye, mondta, minek is szavaztam a liberális demokratákra, olyan hazugok ezek is, mint a konzervatívok, akik kormányozni persze nem tudnak, és ha esik a népszerűségük, rögtön kitalálják, hogy csinálni kell egy királyi esküvőt, így volt ez annak idején Károllyal és Dianával is, most ugyanez van szegény Vilmossal és Katalinnal, szimpla politikai színjáték az egész, így terelik el a nép figyelmét arról, hogy a kormány egy impotens, tehetetlen banda. Mit mond?, nézett rám a tulaj az angol felé intve, mire megvontam a vállam, semmi különös, válaszoltam, a kormányt szidja, és szerinte politikai okok miatt adták össze Vilmost és Katalint. A tulaj sokat látott magyar kocsmáros, megértően bólintott, ja, rendben, akkor elkapcsolom, ne idegeskedjen itt nekem.

Megint szörfölt a tévécsatornák között, egyszerre csak a képernyő megtelt színes ruhába öltözött papokkal, akik II. János Pál pápa koporsóját csókolgatták. Erre felhördült a spanyol. Ez nem lehet igaz, csóválta a fejét, ettől az egyházi cirkusztól majd megint erőre kapnak otthon a keresztények, pedig Zapatero alatt visszaszorultak, de hát végül is mit csinált ez a szerencsétlen Zapatero, semmit, a szocialista kormány alatt tönkrement az ország, megugrott a munkanélküliség, kivándoroltak a fiatalok, a jobboldal pedig megígérte, hogy ha ők kerülnek kormányra, akkor visszacsinálnak mindent, ez a vatikáni cirkusz is csak őket erősíti, a választás után a papok majd megint verhetik a mellüket, s beleszólnak mindenbe, amibe nem kéne. Mit mond?, nézett rám a tulaj a spanyol felé intve, mire megvontam a vállam, semmi különös, a kormányt szidja, és szerinte a pápa boldoggá avatása befolyással lesz náluk a választásra. A tulaj sokat látott magyar kocsmáros, megértően bólintott, ja, rendben, akkor elkapcsolom, ne idegeskedjen itt nekem.

Bámultuk a tévét tovább, az egyik külföldi adón egyszerre csak bevágták Oszama bin Laden véres arcát, majd a pakisztáni házat mutatták, ahol lelőtték, mire felhördült a kocsmáros, na, magyarázza meg nekem valaki, hogy miért csak most kapták el ezt a szemét terroristát, kiáltotta, miért vártak vele, hogy megöljék, miért hagytak neki időt, hogy újabb akciókon törje a fejét, nagyon furcsa ez az egész, és én csak egy egyszerű kocsmáros vagyok, de azért engem nem lehet átkúrni ám, a napnál is világosabb, hogy az amcsi elnök direkt a királyi esküvő időpontjára időzítette a kivégzést, arra számítottak Amerikában, hogy amikor az egész világ Londonra és a Vatikánra figyel, akkor jön el az ő idejük, de hát akkor vajon miért nem tudták elérni a brit kormánynál, hogy fél évvel korábban legyen a királyi esküvő, s hamarabb lelőhessék ezt a bűnözőt?! Érdeklődve nézett rám az angol, miért lett ennyire ideges a magyar?, kérdezte,mire megvontam a vállam, semmi különös, válaszoltam, a tulaj szerint Obama elnök azért lövette le Bin Ladent, mert boldoggá avatták a pápát, és Vilmos herceg elvette feleségül Katalint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.