Amikor Orbán úgy tesz, mintha nem is kormányozna

2005-ben az újonnan hivatalba lépett miniszterelnök, ahogy később elismerte, valódi kormányzás helyett látszattevékenységgel foglalkozott. Megkérdezte a népet arról például, hogy dönthessenek-e a szülők a születendő harmadik gyerek neméről. Emlékszik még erre valaki? Ilyesmikre gondolt Gyurcsány Ferenc, amikor Őszödön úgy fogalmazott: „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna.” A Fidesz a konzultációs aktivitására akkor így reagált: „a kormány érdemi munka helyett megint kampányol. Úgy látszik, ez is része annak a kormánypropagandának, amelyre az elkövetkező körülbelül egy évben 3,5 milliárd forintot akarnak elkölteni”. Hozzátették: ahelyett, hogy ezt a pénzt a bajbajutottakra fordítanák.

A Fidesz most tehát megint olyat tesz, amit ellenzékből bírált. Alighogy véget ért az előző levelezés az alkotmányozásról (ár: félmilliárd forint), itt a következő, a szociális rendszerről. Azzal hitegetik, ha nem is magukat, de mindenki mást, hogy az ilyen utólagos véleménykérések helyettesítik a választások előtt közölt szándékokat.

Csakhogy a kérdések szakmailag éppoly komolytalanok, mint azok, amelyeket az alkotmány kapcsán tettek fel. Nem kérdések. Ezekre is csak igennel lehet válaszolni.

Segélyezéssel orvosolják-e a munkanélküliséget, vagy munkát adjon az állam? Erre mit lehet mondani? Csakhogy furán hangzik ez a kérdés attól a kormánytól, amely a közcélú munkára költhető keretet a felére vágta vissza, és bár egymillió új munkahellyel kampányolt, a munkanélküliek száma csak nő. Az önkormányzatok kétségbeesetten kapálóznak, mert látják, ahogy az emberek reménytelenül csúsznak lefelé, és már közmunkára sincs pénz. Ilyenkor szokták azt mondani, hogy már a kérdés sem igaz, hiszen jelenleg is szigorú feltételhez kötött a segély, s ezek egyike, hogy a felajánlott munkát, bármi legyen is az, kötelező elfogadni. Nem baj, a lényeg, hogy e kérdéssel, a munka és a segély szembeállításával megint heccelni lehet a társadalmat, miközben az állam képtelen munkát biztosítani ekkora állástalan tömegnek, a segély pedig a túléléshez is kevés.

Azt is megkérdezi a kormány, hogy pénzben vagy alapvető szükségleti cikkekben támogassa-e az állam a rászorulókat. Ez aztán eredeti ötlet! Monok? Jobbik? Szűcs Erika? Úgy tűnik, az elmúlt két évet szégyentelenül átaludta a Fidesz. Kérdezik még, hogy a gazdaság igényeihez igazítsák-e az oktatást? Persze, igazítsák, de mondják meg: kikből is áll a gazdaság. Néhány befolyásos nagyvállalkozóból, akik ingyen munkaerőhöz jutnak a tanoncrendszeren keresztül, ha leszállítják a tankötelezettség korhatárát?

Ezek fölösleges részletek? Elköltenek újabb nyolcszázmilliót az együttműködés jegyében úgy, hogy szó sem esik róluk. Mintha nem kormányoznának. Pedig dehogynem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.