Súlyos felelősség

Elolvastam a Népszabadság április 21-i számában Lendvai Ildikó írását (Minden másképp van?). Ehhez szeretnék néhány szót fűzni.

Teljesen egyetértek azzal a megállapítással, hogy az MSZP-t súlyos felelősség terheli a Fidesz kétharmados diktatúrája miatt.

Nem tudom, miért hitték, hogy „gyorsabb és egyenesebb út vezetEurópa fő áramához”? Azért,mert azMSZP néhány politikusa másról sem beszélt, mint a visszanyert szabadságról, és dicsőítette a demokráciát, a társadalom azonban képtelen volt a követésükre.

Soha nem elemezték őszintén az MDF 1994. évi katasztrofális vereségének az igazi okait, mert ha ezt megtették volna, egészen más politikát és kommunikációt folytattak volna. Mi volt az 1994. évi MDF-vereség oka, amiért a társadalom az MSZP-nek szerzett kétharmadot? Másfél milliós munkanélküliség a munkalehetőség reménye nélkül, a bűnözés elharapódzása, áttekinthetetlen privatizálás.

Illett volna tudni, hogy a tömegek ezért fordultak Hornékhoz 1994-ben. És mit tapasztaltak? Folytatódott a nyugat kritika nélküli dicsőítése, és a privatizáció anélkül, hogy a politikusok megpróbálták volna megmagyarázni, hogy a nyugat „fő áramához” való csatlakozás valószínűleg több nemzedék ügye lesz. Amellett soha nem említették a piac sokféle előnyét, és egyidejűleg mutatkozó igazságtalan vonásait, amelyet nem lehet egy gazdaságilag gyenge országnak könnyen leküzdenie. Tréfásan szoktam mondani, hogy a hangadó politikusok (nevet nem akarok említeni) azt hitették el az emberekkel, hogy a bécsi Mariahilferstrasse holnap átköltözik a budapesti Király utcába. És mialatt ez a szajkózás folyt, a szegénység nőtt, a társadalmi egyenlőtlenségek fokozódtak, a társadalom várakozásait csalódottság váltotta fel. Állandóan dühöngtem amiatt, hogy egy magát „szocialistának” nevező párt nem veszi észre, hogy a saját katasztrófáját készíti elő. Ráadásul sokan meggazdagodtak ahelyett, hogy szerénységet tanúsítottak volna, ahogy szocialistákhoz illene. Összefoglalva: az MSZP-t vagy nem érdekelte a társadalom mélyében végbemenő változás, és nem tudta, hogy milyen volt ez a társadalom a háborúban, vagy nem érzékelte, mert főleg saját magával volt elfoglalva, és szidta a múltat, hogy elfogadható legyen a nyugat számára.

Nem könnyű új baloldali politikát folytatni és elnyerni a tömegek bizalmát, de mindent el kell követni, ha hosszúnak is ígérkezik ez az út.

Tatár István Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.