Ahol a szolgalelkű Szijjártó Péter lehet az etalon

Első blikkre minimum meglepő, hogy a legnagyobb társadalmi támogatottságot élvező pártok ifjúsági szervezetei latin nevet viselnek. A holt nyelv aligha szimbolizál lendületet és radikalizmust, sokkal inkább fáradtságot vagy legföljebb nosztalgiát.

Ugyanakkor például a fidelitas szó tökéletes jelképe annak, miért tartja távol magát megannyi szembeszökően tehetséges fiatal a politikától. Ennek elsődleges oka, hogy a pártok egyetlen tulajdonságot jutalmaznak fényes karrierrel: a hűséget. A jelenség szimbóluma kétségkívül Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, aki példás magabiztossággal formálja meg a gondolkodástól idejekorán eltiltott ifjú politikust. Pályája megállíthatatlanul ível fölfelé, mivel bármikor hajlandó fölfoghatatlanul értelmetlen nyilatkozatokkal szórakoztatni a közvéleményt.

Legutóbb a gyöngyöspatai cigányok Csillebércre menekülését nevezte üdülésnek, korábban „más fővárosnak” üzengetett, esetleg a forintot taszajtotta mélybe. Legfőbb ismertetőjegye, hogy elöljárói útmutatására akármilyen ügyhöz hajlandó az arcát adni. Ennek köszönhetően válhatott a Fidesz egyik első számú ifjú politikusává.

A szocialisták sem jeleskedtek az utánpótlásképzés területén az utóbbi években, ám a baloldal más okból képtelen utat nyitni a talentumok előtt. Míg a Fidesz működése a felcsúti hűségeskü intézményén alapszik, a szocialisták szervezete demokratikusan építkezik. Csakhogy e szisztémában az ifjak számos olyan kompromisszumot (néha üzletet) kötnek a továbblépés érdekében, amely a későbbiekben lehetetlenné teszi az autonóm szellem kibontakozását.

Nem véletlen, hogy reményteljes ifjak leginkább az LMP-ben tűnnek föl. Az új szervezetben nem akadályozták őket érdekcsoportok, merev struktúrák és mamelukok.

Azzal, hogy a nagypártok nem adnak jó lehetőséget az ifjú politikusoknak, egy alapvető feladatot negligálnak. A pártok küldetése ugyanis a politikai utánpótlás-nevelés is. Ezt részint pragmatikusan tagadják meg: amint föltűnik egy tehetség, valakinek a pozíciója veszélyben forog. Ezért a „generációváltást” megoldják néhány ember kirakatba emelésével.

A történet tragédiája, hogy így Szijjártó Péter, a szervilizmus Usain Boltja marad az etalon. A féltucatnyi durva panelból építkező politikus pályája jellemzi a magyar parlamentarizmus húsz évét. Aki korábban legföljebb videomegosztók hőse lehetett volna, ma a kormányzó párt befolyásos tagjainak egyike. És ha a Szijjártó-féle pályamodell követése válik az egyetlen kitörési lehetőséggé, akkor a gondolat és az intellektus messze elkerüli majd a Parlament épületét.

Egyébiránt ha az ifjak képtelenek lemondani a latinnyelv-leckékről, eljuthatnának a dubitare igéig is. Annyit tesz: kételkedni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.