Elvarratlan szálak

A Népszabadság Becsődöltek a hatóságok című cikke (április 7.) jól érzékelteti a vörösiszap-katasztrófa előidéző okait.

Jávor Benedek és munkatársai a Kolontár-jelentésben tényszerűen, minden lényegi részre kiterjedően feltárták az összefüggéseket.

A  katasztrófa sújtotta térségben még ma is nagy a félelem és a bizonytalanság. A hatóságok értékbecslése –botrányoktól nem mentesen – befejeződött. A kormány a károsultak lakáshoz jutását előreláthatóan megoldja a betervezett határidőre. A teljes körű ingósági károk rendezése azonban érthetetlen okok miatt elhúzódik. A kártérítésből kárrendezés, majd időközben kárenyhítés lett. Az eljárásrend a mai napig nem ismert a lakosság körében, és a feltételek is folyamatosan változnak.

Az már biztosnak tűnik, hogy lesz házunk, lakásunk, de mikor lesz otthonunk, ha nem kapunk pénzt, csak bútorutalványt? Sok az elvarratlan szál, sok a nyitott kérdés: hol tart a nyomozás, a független magyar bíróság mikor állapítja meg jogerősen, hogy kik a felelősök?

Mikor térülnek meg a lakossági és vállalkozói károk? A verbális és virtuá lis elosztással nem tudunk mit kezdeni!

Mi lesz a térségben élők sorsa, lesz-e munkalehetőség, s mivel ez nem szimpla árvíz volt, lesznek-e egészségkárosító utóhatások?

Feltétlenül szükség lenne olyan hozzáértő szakemberek elemzéseire, akik feltárnák a katasztrófa utáni időszak bonyolult történéseit (szervezési, pénzügyi, egészségügyi, jogi stb.), és közérthetően ismertetnék a térség lakóival.

Végezetül a károsultak nevében megköszönöm az önzetlen segítségnyújtást.

Bóka István elnök, Vörösiszap Károsultakért Kiemelten Közhasznú Egyesület

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.