A szellem kinőtte a palackot

Koromnál fogva láttam, hallottam, amikor a munkásőrök saját, fizetett idejüket nem kímélve teherautókra pattantak vagy gyalog masíroztak, gyakorlatoztak, demonstrálták, hogy a Párt él, erős, és öklével meg tudja védeni magát. Aztán, ma már sem ököl, sem párt.

A történelem ismétli önmagát. Egy másik – akkor még ellenzéki –párt, amelyik a szélrózsa minden iránya szerint definiálta már magát, létrehozott egy olyan szerveződést, ami létrehozta a saját öklét. Ez elvégezte a társadalom hergelését, a rá bízott megfélemlítési feladatokat.

A társadalom a „kesztyű” színe meg az „öklözők” formaruhája – nem pedig az általa képviselt szellemidézés – miatt nemkívánatossá nyilvánította az öklöt. De kesztyű és formaruha van másféle is, a szellem meg maradhatott ugyanaz.

A párt, amelyik kiengedte a palackból a szellemet, amikor már az ököl kezdett terhes lenni, próbálta visszatuszkolni a palackba, beígért két fülest is, de az öklözők nem szeppentek meg, sőt üzentek a nagy ötlet kiagyalójának vagy támogatójának, hogy mondjon le a belügyérrel együtt. Vajon ez is a színjáték része? Kell egy kis cécó, aztán majd jön a nagy igazságosztó (most nem tudom, kire osztják a szerepet, talán ezt is a nagy nyugdíjmachinátorra vagy a nagy stadionépítőre, talán ezúttal magára az első emberre), és felvállalja, hogy megoldja a helyzetet a nemzet nyugalma érdekében. Vagy (azt hiszem) Murphy törvénye szerint: ha kiszedtél valamit a dobozból, akkor nagyobb doboz kell, hogy újra be tudd pakolni, azaz a szellem kinőtte a palackot és a dugóhúzó kezelőjét is.

A rendőrség meg fenntartva a rendet, megerősített létszámú szemlélőként, a jogszabályokat maradéktalanul betartva nézi a masírozást. A jogalkotók meg, akik máskor egy éjszaka alatt sarkalatos ügyekben agyalnak ki paragrafusokat, most nem tudják, mit kell tenniük.

A nem fekete ruhában, nem a szebb jövőért masírozó, mindössze a település nyugalmáért szabadidőben, fizetség nélkül, az önkormányzattal, a hatóságokkal együttműködve, a vezénylésnek megfelelően szolgáló polgárőrökben – bennem is – pedig kétség ébred. Egyformán vonatkozik mindenkire, hogy a szolgálati szabályzat szerint, a polgárőrségre vonatkozó jogszabályokat betartva kell végrehajtani önként vállalt feladatainkat, vagy a Párt Öklének tagjai, polgárőr felirattal a hátukon, azt tesznek, amit akarnak?

Befejezésül: amelyik párt ideológiáját, koncepcióját, hatalmát ököllel kell megvédeni, az – mint a történelem eddig és most (pl. Afrikában) is bizonyítja – előbb-utóbb, lehet, hogy nem KO-val, csak a 12. menet után, de elveszíti a mérkőzést.

Horváth Attila polgárőr

– Hajtók kilövésére nincs engedély?... Akkor legyen
– Hajtók kilövésére nincs engedély?... Akkor legyen MARABU RAJZA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.