Életpályamodell

Amennyiben Orbán Viktornál tett szerdai látogatásakor Gaskó István valóban semmit nem értett félre, a kormányfő lát lehetőséget arra, hogy a rendvédelmi dolgozók mégse veszítsék el eddigi szerzett jogaikat.

A Liga Szakszervezetek elnöke nem bocsátkozott találgatásokba a részletekről, az ő dolga nem is az volt, hanem a kiszivárogtatás: meglehet, Orbán Viktor mégsem veszi el a rendvédelmi dolgozók juttatásait. Amit – szögezzük le – azért kapnak, mert „a Magyar Köztársaság függetlenségének, alkotmányos rendjének, valamint a lakosság és az ország anyagi javainak védelmét ellátó szervek hivatásos állományától az állam tántoríthatatlan hűséget, bátor helytállást követel”, mert „különleges közszolgálatot teljesítenek”, és mert az Országgyűlés a rájuk vonatkozó speciális törvény elfogadásakor elismerte, hogy a hivatásos szolgálattal járó nagyobb áldozatvállalás azzal arányban álló erkölcsi és anyagi megbecsülést indokol. Így szól az egykor a Orbán Viktor által is megszavazott, ma is hatályos szolgálati törvény bevezetője.

Most nagyon úgy fest, ha a rendvédelmi dolgozók nem tudnak megállapodni Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki – lévén hogy a kormány rábólintott a Széll Kálmán Tervre – jó katona módjára kitart amellett, hogy a szolgálati nyugdíj jelenlegi rendszere nem tartható fenn, jön majd a kormányfő, és mindent a helyére tesz. Kérdés, a Gaskó által beharangozott „jön majd a jó király, és kijavítja gonosz alattvalói hibáit” ígéret meghatja-e az igencsak dühös szakszervezeteket. Tavaly ugyanis még botrányok nélkül megállapodtak Pintér Sándorral a cafeteria új szabályairól, három héttel később azonban – ahogy lenni szokott –egy hirtelen megvilágosodott és a téma szakértőjévé vált kormánypárti képviselő (kormánytámogatással beterjesztett) módosító javaslatával a parlament felülírta a Pintérrel kötött egyezséget. Azóta, bár a belügyesek szerint ez csak kifogás, az érdekképviseleteknek kétségeik vannak, hogy érdemes-e itt bárkivel is megállapodni tárcaszinten.

Ha a kormány tanult volna elődei hibáiból, és nem akarna mindig mindent erőből megoldani (még az erőszakszervezetekkel szemben is), tudhatná: valahányszor felvetődött a szolgálati nyugdíj megváltoztatásának gondolata, százával távoztak a rendőrök, a vámosok és a többi hivatásosok a testületektől. Legutóbb pár hónap alatt háromezer. Gyorstalpalón ki lehet persze képezni pár ezer új rendőrt, ám ha őket sem fizetik meg, idővel ők is követik elődeik példáját. Legfeljebb, ha nem tudnak majd fiatalon nyugdíjba vonulni, leszerelnek, vagy ellébecolják az időt szolgálatban, „ha nem folyik vér, nem megyünk sehová, ha nem nézünk körül, intézkedni sem kell” alapon. Így viszont majd minden lesz ebben az országban, csak közbiztonság nem.

Persze meg is lehet félemlíteni a rendvédelmiseket, át lehet kutattatni a szekrényeiket, ez is egy lehetséges életpályamodell.

Kérdés, ki kér majd belőle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.