Jó szándék van, tudás nincs

Az elmúlt évtizedekben számos alkalommal volt módom, illetve kötelezettségem államvizsgára készülő hallgatók diplomamunkájában külső konzulensként részt venni. Ilyen anyagot, mint a Széll Kálmán nevéhez méltatlan tákolmány, egyikük sem mert papírra vetni első nekifutásra sem.

Pedig nekik csak 3-5 év állt rendelkezésükre. Békesi, Bauer, Petschnig az elmúlt napokban szinte mindent elmondott a terv makrogazdasági összefüggéseiről, hiányáról és a kevéske nem elhallgatott pozitívumairól.

Gyakorló kontrollerként csak egy rövid mozzanattal és az arra adott kormányzati válasszal szeretném bemutatni, hogy itt nem a jó szándékkal, hanem a felkészültséggel, a szakmai tudással, politikai befolyásoltsággal van a baj.

Jól tudjuk, hogy a bankok ellehetetlenítése a különadókkal nem őket sújtja elsősorban (hiszen esetükben a magas fizetések, juttatások alig változnak), hanem a lakosság egészét! Csökken a kihelyezhető forrás, nem fejlesztenek a cégek, nem lesz több munkahely, kevesebbeknek kell többletterhet viselniük, magasabbak a bankköltségek, nem sorolom tovább.

A mindenkori kormányzat munkáját lehet szeretni, a hibákat kifogásolni kötelességünk, csakúgy, mint a magunk érdekében segíteni is. Ugyanis a javaslat nélküli elutasítás nem hiteles! Megpróbáltam segíteni, nem engedik. A számomra leghitelesebbnek tekintett Varga Mihálynak január elején felhívtam a figyelmét arra, ami egyszer, jó húsz éve már bevált. Sokan emlékeznek még, amikor a felvett lakáshitelek kamatát az OTP egyoldalúan drasztikusan megemelte. A kormányzat azonban biztosította az egyösszegű, 30 százalékkal mérsékelt előtörlesztést. Így rengetegen – mi is – jól jártunk!

A Fidesz-kormányzat által évtizede elindított államilag támogatott, sokszor 20-30 milliós lakáshitelek áthúzódó hatásuk révén 20 esztendőn keresztül ezermilliárdos többletterhet jelentenek a gazdaságnak, vastagon hozzájárulva ezzel is az eladósodottsághoz.

Egy tízmilliós hitelnél például a polgár 720 ezer forintot törleszt, és ehhez az állam egymillió támogatást nyújt – a bankoknak – évente. Javasoltam, tegye érdekeltté az állam ezt a kedvezményezetti kört az idő előtti visszafizetésben, bizonyos kedvezmény mellett. Ennek a körnek a releváns része ugyanis megteheti, rendelkezik mobil eszközökkel.

Százmilliárdos nagyságrendben tehermentesülhetne az állam. A felszabaduló forrást pedig nyugodtan lehetne felhasználni akár a devizaadósok részbeni megsegítésére is.

Az egyszerű, de logikus, már bevált közgazdasági javaslatra adott politikai válasz mindent megmagyaráz: „az első Orbán-kormány idején elterjedt, államilag támogatott forinthitelek elfogadható megoldást jelentettek… Annak idején az MSZP vezette kormány ezek egyoldalú megszüntetésével egy jól működő rendszert tett tönkre, melynek azonnali visszaállítására ma nem sok esélyt látok. Üdvözlettel: Varga Mihály”.

Amennyiben egy ilyen higgadt ember agyát is a politikai köd korlátozza a gyakorlati megoldás felismerésében, mit várhatunk el egy Matolcsytól?

Szederkényi Csaba közgazdász

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.