NEHI

Voltak, akik már akkor gyanakodtak, hogy itt most valami nagyon furcsa kezdődik, amikor az Orbán-kormány egy éve úgy rendelkezett, hogy 50 ×70 centiméteres keretben kell kifüggeszteni valamennyi közintézmény falára azt a nyilatkozatot, amely a Nemzeti Együttműködés politikai kereteit hivatott rögzíteni, és NENYI néven került a köztudatba.

Mivel már akkor úgy tűnt, hogy ezzel a kabinettel nem érdemes packázni, a NENYI ma ott világlik mindenki szemébe, akit rossz sorsa állami vagy önkormányzati hivatalba vet, hogy abból az 50 ×70 centiméteres keretből vigyorogjon le rá a „Legyen béke, szabadság és egyetértés” kezdetű szöveg. Ha az illető várakozás közben számba veszi, hogy érez-e valódi belső békét, szabadságot, továbbá egyetértésben él-e (kivel is?), talán maga is elmosolyodik. A NENYI persze megszülte a maga folklórját, mert van valami ellenálló szellem ebben az országban, kurucok lennénk, vagy mifene, így volt, aki egyszerűen csak kicifrázta a keretet, akadt, aki kaszinótojással illette a nyilatkozatot, mindenesetre hamar sikerült gúny tárgyává tenni a NENYI-t keretestül, mindenestül.

A béke, szabadság, egyetértés gondolatkörétől most – az Index szerint – elbúcsúzhatunk: a kormány a NENYI-t az új alkotmány preambulumára váltja, az úgynevezett Nemzeti Hitvallásra, ami talán NEHI néven kerül majd a köztudatba, hogy ugyanolyan sorsra jusson, mint elődje. A hatalom ugyanis vakít. Az ott lévők nem látják, hogy akármilyen méltóságteljesnek szánt szöveget szögeztessenek is a falakra, az értelme a visszájára fordul attól, hogy a megismerését kötelezővé tették. Ismét kódolható a közröhej. (A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.