Egy plébános furcsa javaslata

Olvasom a Népszabadságban (Egy adakozó ember, április 9.), hogy Rédly Elemér győri plébános kezdeményezésére „Összefogás az államadósság ellen” nevet viselő alapot hozott létre a kormány.

Az egymillió forintos alaptőkét a győri plébános adta, aki elmondta: „emlékszem arra, amikor 2002-ben Medgyessy Péter kijelentette: jó állapotban vette át az országot. Ha ez így volt, akkor az elmúlt nyolc év kormányzati szereplőinek a politikai felelőssége letagadhatatlan.” Sokan mások azonban egyéb körülményekre is emlékszünk. Mint kiderült: a lelépő Fidesz-kormány négy éven át „elfelejtette” fizetni az ún. „kismamapénzt”, a rendvédel miek ruhapénzét, amit egy bírói döntés alapján Medgyessyéknek kellett kifizetniük, sok millió forinttal terhelve az államháztartást. Emlékszünk arra is, hogy az első Orbán-kormány a több százmilliárdos kormánygarancia-vállalást, és az autópálya-építés költségeit is – trükkösen – a költségvetésen kívül kezelte, amit viszont a Medgyessy-kormánynak az EU-s előírásoknak megfelelően be kellett számítania a költségvetésbe, ami nagymértékben megemelte az államháztartási hiányt, és természetesen az államadósságot is növelte.

Arra is emlékszünk, hogy a Medgyessy-kormány a régióban egyedülálló életszínvonal-növelő intézkedéseket hajtott végre – tegyük hozzá a Fidesz egyetértésével –, jórészt az államadósság terhére. 2008-ban pedig jött a világgazdasági válság, ami ugyancsak adósságnövelő tényezőként hatott.

Azt már nem is firtatom, hogy a Fidesz a reformok megakadályozásával mekkora kárt okozott, és azt sem, hogy kormányra kerülése utánmilyen adósságnövelő intézkedéseket tett.

Rédly Elemér azt mondta, biztos benne, hogy bár a tehetősebb magánszemélyek, cégek adományait is várják, a nyugdíjasok és a szegények adakozása lesz a legjelentősebb.

A plébános úr, aki mint mondta, nyugdíjából él, a hittudományi főiskolán nagyon jó óradíjért tanít, és tud segíteni másokon, elvárná, hogy azok a nyugdíjasok adakozzanak, akik a Fidesz-kormánytól az inflációnál alacsonyabb emelést kaptak, vagy azok a „szegények”, akik az egykulcsos adó bevezetésével kevesebb fizetést visznek haza, mint korábban?

Furcsa elvárás lenne.

Almási József Tatabánya

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.