Kizuna, a baráti kötelék

A hatalmas földrengés és szökőár pusztítása, a több mint 13 ezer életet kioltó Kelet-Japánban bekövetkezett katasztrófa óta egy hónap telt el, de még mindig több mint 14 ezer embert tartanak eltűntként nyilván, és körülbelül 15 ezer ember él jelenleg is menedékhelyeken. A katasztrófát elszenvedő valamennyi ember – a japán állampolgárokon kívül ideértve a külföldi állampolgárokat is, valamint családjaik iránt szeretném kifejezni együttérzésemet.

A Fukusima Daiichi atomerőmű állapotáról szólva azt mondhatom, hogy jelen pillanatban valamennyi erőforrásunkat mozgósítjuk a helyzet irányítása céljából, és minden erőfeszítésünkkel azon vagyunk, hogy minél hamarabb stabilizálni tudjuk ezt a helyzetet.

A katasztrófa óta eltelt egy hónap nagy megpróbáltatást jelentett Japánnak. Azonban ezzel egyidejűleg Japán megtapasztalhatta az egész világ szolidaritását is, amelyért nagyon hálásak vagyunk.

Eddig több mint 130 ország és régió, közel 40 nemzetközi szervezet, számtalan civil szervezet és emellett a világ különböző tájékán élő emberek fejezték ki együttérzésüket, pénzadományokon keresztül pedig támogatásukat és összefogásukat. Számtalan országból és régióból érkeztek sietve mentőcsapatok, akik nagyon gyorsan nekiláttak a mentésnek. Többek között élelmiszereket, gyógyszereket, takarókat osztottak szét a katasztrófa miatt elmenekült lakosoknak, akik erőt meríthettek ebből a segítségből. Továbbá megérkezett az ezer papír darumadár, amelyet távoli országok gyermekei hajtogattak a katasztrófa sújtotta területek újjáépülését kívánva.

Sok magyar állampolgár fejezte ki együttérzését és ajánlotta fel támogatását. Magyarország számos pontján folyamatosan tartanak jótékonysági gyűjtéseket. A magyar kormány tízmillió forintnak megfelelő élelmiszert adományozott a katasztrófa sújtotta Miyagi-prefektúrának, amely úgy vélem, visszaadja majd az ott élők erejét, egészségét.

Az egész japán nép nevében szívből jövő köszönetemet fejezem ki a világ minden tájáról küldött támogatásokért.

Biztos vagyok abban, hogy Japán újjáépül, újjáéled és újra virágzó országgá lesz. Úgy gondolom, ahhoz hogy méltóvá váljunk a nemzetközi társadalomtól kapott biztatáshoz és összefogáshoz, éppen az élet újrateremtése lesz országunk kötelessége, amivel mindezt leginkább meghálálhatjuk.

Szilárd meggyőződésem, hogy ily módon a japán nép veleszületett ereje és a nemzetközi társadalom szíves együttműködése révén mindez megvalósulhat.

Szándékomban áll, hogy a világ minden tájáról kapott szívből jövő felajánlások hálájaként országunk a jövőben nagyobb nemzetközi támogatásokat nyújtson.

Ezért saját magam is minden erőfeszítésemet az újjáépítésnek fogom szentelni.

A szerző Japán miniszterelnöke

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.