Adórendszerünk súlyos következményei

Mellár Tamás jobboldali, konzervatív nézeteket valló közgazdászprofesszor az azonos világnézetű szakemberekhez hasonlóan a Népszabadság április 2-i számában jogosan ostorozza az Orbán-kormány gazdasági döntéseit (A Laffer-görbe).

Rámutat, hogy a gazdasági növekedést célzó adócsökkentést úgy valósítja meg a kormány, hogy nem kívánja csökkenteni a szociális és jóléti kiadásokat. Azonban a 16 százalékos szja-kulcs miatt mintegy 360 milliárd Ft költségvetési bevételcsökkenés van, ezt a különadókkal pótolják. Ezek különösen az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartásokat sújtják, a kereskedelmi láncok ugyanis ezen adónem bevezetése után számottevően növelték az árakat. E társadalmi csoportok helyzetét nemcsak az emelkedő árak, hanem a 16 százalékos szja-kulcs is rontja.

Mellár Tamás arra is rámutat, hogy az igazságtalan közteherviselés elsorvasztja a középosztályt is. 1994–2000 között az Országgyűlésben a költségvetési vitákban is sokszor hangsúlyoztam, hogy az adókulcscsökkentésnek vannak előnyei, mert növeli a beruházási és fogyasztási keresetet, megtakarítást, költségcsökkentést eredményez, hűti a költségalapú inflációt, csökkenti a bérkövetelést, ezzel mérsékli a keresetalapú inflációt, és konjunkturális folyamat is elindulhat.

Mellár kifejti, hogy a Laffer-görbe szerint csökkenteni kell az adókat, így az adókulcs-növekedésből származó bevételkiesést pótolja a gazdasági növekedés. Azonban ez az állapot csak egyéb feltételek jelenlétében jön létre. Sajnos nálunk a gazdagokat segítő adórendszer miatt nem nő a megtakarítás. A beruházási hajlandóságot csökkentik a különadók is, a bizonytalan makrogazdasági környezet, valamint bizonyos kormányzati döntések. Így az adókönnyítések nem növelik a teljesítményt. Ez esetben viszont a Laffer-görbe életképtelen, a gazdaság egyensúlyi zavarai krónikussá válnak.

Dr. Takács Imre szakközgazda, Hajdúszoboszló

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.