Pökhendiek

Amikor az esztergomi civilek – Tétényi Éva független polgármesterrel az élen – szervezni kezdték a péntek éjszakai közéleti zarándokutat Budapestre, nem tudták, hogy akciójuk felér egy felkészítő tréninggel az elkövetkezendő városi hétköznapokra.

Igaz, korábban már előfordult, hogy közüzemi tartozások miatt sötétbe borult a település, június végétől pedig hasonló okokból a helyi buszok sem járnak.

Sötétben és gyalog: képletesen is ez az esztergomi jelen, és ténylegesen is így indult a menet.

Lehetett volna másképp. Lehetett volna a választások után – igaz, teljesen törvénytelenül – továbbgörgetni a város adósságát, szemet hunyni az eltűnt százmilliók fölött, újabb és újabb hitelekből fizetni az előző önkormányzat által felhalmozott hiányt. És a végén, amikor minden összedől, és Szent István szülővárosát maga alá temeti, lehetett volna Tétényi Évára mutatni: ő tette ezt velünk.

Csinálják ezt más településen is, számos önkormányzat verte magát olyan adósságba, hogy réges-régen be kellett volna jelentenie a csődöt. Ezt írja elő a törvény. De nem teszik, mert Magyarországon a politika bármikor, akár visszamenőleges hatállyal is felülírhatja a paragrafusokat.

Tétényi Éva törvénytisztelő módon megindította az adósságeljárást. A polgármesternő, a város bizalmát élvező jobboldali értelmiségi ezek után megtapasztalta, mi jár annak, aki a testületi többséggel szembeszáll. Jogait elvonták, zarándokolhat gyalog Budapestre, ahol valószínűleg most sem történik semmi. A városi Fidesz-frakció tagjai pedig – élükön az előző polgármesterrel, Meggyes Tamással – úgy viselkednek, mintha nem az ő bűnük volna az, ami Esztergomot sújtja. Azt azért valószínűleg nem gondolták, hogy Tétényi ilyen sokáig bírja. Valamennyit erodálódott ugyan a tekintélye, hiszen zajlik a kifárasztás, a háló a vízben.

Meggyesék hangoztatják, hogy a pénztelenség, a közlekedés megszűnése mind Tétényi szerintük fölösleges és törvénytelen adósságrendezési eljárásának a következménye. Az esztergomiak is fáradnak. Elkísérik a miniszterelnöknek szánt, a működésképtelen testület feloszlatását kérelmező nyílt levéllel Tétényit a fővárosba, de előbb-utóbb majd azt mondják: mindegy, kié az igazság, csak nyugalom legyen. Meg jó út. Meg busz.

Tétényinek számtalan a támogatója, mégis végzetesen egyedül van. Kardját, pajzsát elperelték tőle. Ellenfeleibe felülről táplálják az erőt. Fellengzősek, fölényesek, magabiztosak, pökhendiek. Sokan úgy vélik, Meggyes sokat tudhat valakikről, ezért sérthetetlen. Én ezt nem hiszem. Esztergomban a jól ismert hatalomtechnikai modell alkalmazása folyik, ezúttal a Fidesz-frakcióval szemben ellenséges környezetben.

Ha visszavonulnának, e magatartás kudarcát ismernék be, s nem csak Esztergomban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.