Sorra adja fel a magas labdákat a Fidesz

Egy év alatt nagyot változott a világ és benne a fideszesek véleménye arról, ki mennyire tehető felelőssé a költségvetés helyzetéért, azért, hogy a deficit az év első negyedében, felében messze meghaladja az egész évre tervezettet.

Tavaly, a Bajnai-kormány idején a dilettantizmus és a nemzettel szembeni szándékos károkozás egyaránt szerepelt az akkori ellenzék kommunikációs repertoárjában, amikor kiderült, hogy az államháztartás hiánya márciusra elérte az éves terv háromnegyedét. A Fidesz vezető politikusai a büdzsé összeomlásáról, kezelhetetlen helyzetről beszéltek a sajtóban, elengedve a fülük mellett az Oszkó Péter vezette szaktárca intelmét, hogy a hiány lefutása nem egyenletes: az első fél évben meg is haladhatja az éves tervet, hogy aztán a második hat hónapban szépen visszatérjen a kitűzött célhoz.

Tegnap kiderült, az immár Matolcsy György irányítása alá tartozó államháztartásban az idén három hónap alatt 108 százalékos deficit jött össze. Vagyis nyolc százalékkal több, mint amennyinek december végén lennie kellene. Hogy miért történhetett ez meg? Láss csodát: a nemzetgazdasági tárca tájékoztatása szerint azért, mert a hiány lefutása nem egyenletes, a különadók meg a nyugdíj vagyon csak a második félévben növelik a költségvetés bevételeit!

Ziccer ez a javából. Azon ritka pillanat tanúi vagyunk, amikor az ellenzéknek nem kell kínlódnia az általában nyögvenyelősre sikeredő kormánykritikája megfogalmazásával: elég felidéznie az egy évvel ezelőtti lapokban megjelent cikkeket.

És megkérdezni Matolcsyt: mit gondol a tavalyi Matolcsyról?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.