Sebességet betartani luxus!

A rendőrség egyik fő feladatának tekinti a sebességtúllépés mérését és büntetését. Ügyintézőik, akikkel fel lehet venni a kapcsolatot telefonon, fel vannak vértezve sztereotip válaszokkal, hogy a bűnös gyorshajtót leszereljék, meggyőzzék. Íme, konkrét eset.

Sárbogárdi betegem egyik nap délelőtt 11-kor hívott: gyere gyorsan, mert megfulladok…! Autóba pattantam, 3 perc múlva ott voltam. Mivel tudtam, hogy nem tud kaput nyitni, továbbmentem egy földútra, ami a kertje alá vezetett. Ismerve a járást, hat (!) percen belül elláttam. Egy ilyen hívásnál: „megfulladok”, egy orvos asztmás rohamra gondol, legroszszabb esetben tüdőödémára.

Sebességet betartani ilyenkor luxus, főleg egy olyan úton, ahol az út jobb oldalán egyetlen ház van, utána susnyás, a bal oldalán egy lakatlan ház, nem is részletezem, csak azt akarom érzékeltetni, hogy nem veszélyeztettem senkit, mert abban az órában ott legfeljebb egy macska rohanhatott volna át, nincs semmi intézmény, óvoda, iskola, üzlet. Csak rendőrök vannak, megbújva a traffipaxszal. Siettem ellátni a beteget, de ha nem ezt tettem volna, s meghal, rendőrségi ügy lett volna, ha rohanok, s túllépem a megengedett sebességet, akkor is.

A vörös keresztet levetette autóinkról a Vöröskereszt,mert az az ő védett jelük. Másképp viszont nem tudjuk jelezni, hogy orvosok vagyunk, és élünk (nem visszaélünk) azzal, hogy néha gyorsan kell mennünk. Szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy egyes ügyeletek gépkocsijai megkapták a megkülönböztető jelzés használatának jogát, mások nem. Azon a helyen, ahol én ügyelek, nincs ügyeletes gépkocsi megkülönböztetett jelzéssel. Felirat ugyan van, de az a közlekedésben a többi autós számára nem jól látható.

Amikor az ügyeletben sürgős esethez hívják az orvost, akkor sebességtúllépés esetén ugyanúgy büntethető, mintha magánautót vezetne. Ám adott esetben akár emberélet is múlhat azon a pár percen, amit a sebességkorlátozás betartása jelent.

Dr. Szabó Katalin Ingrid orvos

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.