Burgenland magyar öröksége

Március 19-én a mintegy 95 százalékban német ajkú burgenlandi Németújvár (Güssing) fejet hajtott Csákányi László emléke előtt abból az alkalomból, hogy a neves és népszerű színész 90 éve – osztrák állampolgárként – a településen látta meg a napvilágot.

Szeretettel és büszkeséggel mutatták meg például szülőházát és a keresztelő színhelyéül szolgáló plébániatemplomot Csákányi Eszternek, a művész lányának, valamint a jelen lévő osztrák és magyar médiumoknak. Mindezt úgy, hogy német ajkúak lévén, a leghalványabb fogalmuk sem lehetett arról, hogy milyen művészeti teljesítményért tisztelik néhány kilométerrel odébb, a magyar oldalon nagy szülöttüket.

Bizakodva jelenthető ki, hogy hosszabb távon, megfontolt és nagyvonalú hozzáállással el lehetmajd ültetni a burgenlandi (német és magyar) köztudatban, hogy Csákányi Lászlóban a burgenlandi magyarság legjelesebb „küldöttét” tisztelheti az anyaország, emléke a jövőben számos, magyar és német ajkúak közötti kulturális találkozásra, ismerkedésre ad majd lehetőséget.

Magyarország és Burgenland közti bármilyen kapcsolat csakis a kölcsönös tolerancia elvén alapulhat, és annak elfogadásával működhet, hogy a burgenlandiak büszkék osztrák állampolgárságukra. Ugyanakkor azonban a Burgenlanddal való szorosabb kapcsolattartás kiváló gyakorlóterep lehet ahhoz, hogy a többi egykori országrészhez fűződő kapcsolatunkat is új, a múltat nem feledő, de jövőorientált és főként fenntartható alapokra helyezzük.

Halász Ferenc Németújvár

– Világos a leosztás? Az én dolgom, hogy a lakosságot megvédjem a bűnöző elemektől, a te dolgod meg, hogy engem megvédj a bűnöző elemektől
– Világos a leosztás? Az én dolgom, hogy a lakosságot megvédjem a bűnöző elemektől, a te dolgod meg, hogy engem megvédj a bűnöző elemektől MARABU RAJZA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.