Levélturmix

Gyakori érv a kormánypolitikusok részéről hebehurgya lépéseik után (van bőven), hogy erre kaptunk felhatalmazást. A Medián-felmérés, ami a Népszabadságban február 25-én jelent meg, ékesen cáfolja ezt az álságosan cinikus és talmi érvelést. Amit az ellenzék már régóta mond a kritikus médiával együtt. Abban a kérdésben, hogy melyik adórendszer az igazságosabb, még a Fidesz-szavazóknak is 69 százaléka állította azt, hogy az az igazságosabb adórendszer, ha a gazdagabbak jövedelmük nagyobb hányadát fizetik be. Az MSZP-szavazók 72 százaléka is így vélekedik. Pedig az új szja-sávokat (mert véleményem szerint a kérdés erre vonatkozott) már nem a népnyúzó Gyurcsány–Bajnai-kormányok alkották. Atyja Orbán Viktor és jobbkeze, Matolcsy György. Felhívnám a miniszterelnök úr és „operált mosolyú” szóvivője figyelmét, hogy a jövőben mellőzzék a zemberekre való hivatkozást és az igazságos adórendszerre vonatkozó jelzőt, mert állításuk most látványos cáfolatot nyert.

Tősér István Miskolc

Március 21-i számukban azon humorizálnak, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök úr, a magyar nyelv nagy védnöke két durva helyesírási hibával írt rá emléksorokat egy hegyeshalmi csárda emléklapjára (Schmittnél az államfő álamfő). Csakhogy nem csak magyarból bakizott az elnök úr. Nem tudom eldönteni, hogy matekból jár-e elégtelen a másik hibáért (tízes számkörben számlálni már a nagycsoportos óvodások is tudnak) vagy történelemből. Mindenesetre a beragasztott fénykép alatti szövegben azt állítja magáról, hogy ő a Magyar Köztársaság negyedik elnöke. Ha Károlyi Mihályt le is írja azzal az álságos ürüggyel, hogy ő nem a Magyar Köztársaságnak, hanem a Magyar Népköztársaságnak volt az elnöke, Tildy Zoltánt és Szakasits Árpádot akkor is be kellene számítania. (Az utóbbi 1948-tól, Tildy lemondásától 1949 közepéig, az alkotmány és ezzel a népköztársasági államforma elfogadásáig volt köztársasági elnök.) Akkor pedig már sehogy se jön ki az a negyedik.

Válas György Budapest

Én, mint ennek az országnak egyszerű állampogára, egyszersmind a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó nyugdíjas főszerkesztője – aki több mint három évtizeden át valóban őrködtem azon, hogy a kiadó szerzői és szerkesztői a magyar helyesírás szabályai szerint írt szövegekkel adják nyomdába a szak- és tankönyvek kéziratait –, mélységesen megalázónak tartom és tiltakozom az ellen, hogy Magyarország első embere, az állam feje olyan személy legyen, aki szép magyar nyelvünk írásának szabályait elemi szinten se ismeri.

Dr. Fébó László aranydiplomás közgazdász

Kertész István március 10-én megjelent Turistautak kálváriája a Gerecsében című olvasói levele kapcsán megerősítem, hogy a Cartographia turistatérkép szerkesztőjeként, ill. a Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) turistaút-albizottság vezetőjeként nem tehetek mást, mint turistatérképeinken csak olyan turistautak feltüntetését támogatom, melyeket illetően nincs hivatalos szerv részéről írásos kifogás, vagyis a jelzések megmaradása, biztonságos követhetősége elméletileg garantált. Ezek megszerzése, az ominózus esetben a magukat „illetékesnek” érző szervekkel az érdekérvényesítés küzdelme a turistaút-létesítés kezdeményezőjének a feladata. A Gerecse-térkép 2008. évi kiadására tervezettként felkerült, általam is lelkesen támogatott turistaúthálózat-kiegészítés abban a hiszemben történt, hogy az engedélyek rendben vannak. Amikor a mellékelt levél a Cartographia kiadóhoz érkezett, nem tehettem mást, mint a térképi ábrázolás törlését javasoltam a kiadó számára. Az MTSZ részéről mindent megteszünk a turistautak ügyének teljes körű rendezése, finanszírozása érdekében. Bízom benne, hogy a gerecsei turistaútvita is rendeződni fog, ez esetben örömmel ábrázolni fogjuk az új hálózatot a turistatérképen.

Berki Zoltán szerkesztő

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.