Névellenállók

Lecsapott a kormány az ellenállás fészkére. Menesztették a Vidékfejlesztési Minisztérium Földrajzinév-bizottságának tagságát. A térképészekből, nyelvészekből és többnyire minisztériumi tisztviselőkből álló tárcaközi bizottság feladata volt hosszú időn át a földrajzi elnevezések jóváhagyása, véleményezése.

Tavaly decemberben például olyan kérdésben született döntés, hogy a Japán-tenger elnevezést tanácsos fölváltani a Japán (Keleti)-tengerrel. A derék bizottság az Új Béketelep Öthalom Lakópark helyett az egyszerűbb Öthalom Lakóparkot javasolta. Máskor kimondta, hogy lehet Budapesten Major utca, Seneca köz, és rábólintott többek között a Lőportárdűlő vagy Veresegyház határában a Medveotthon vasúti megállók nevére. Azt is kimondta (húsz éve), hogy Győrben a Lenin híd Baross Gábor nevét viselje, Csapdi községben pedig a Lovaszugoly elnevezés nem szerencsés ugyan, de elfogadható.

Ilyen kérdésekkel foglalkozott a bizottság, s hosszú évtizedeken át nem vetődött fel, hogy gond lett volna vele. Olyannyira nem, hogy némely tagjának munkáját magas állami kitüntetésekkel ismerték el. S még véletlenül sem fordult elő, hogy valaki azért veszti el állását például a Földmérési és Távérzékelési Intézetnél, mert bizottsági tagként névügyekbe bonyolódott.

Egészen március 7-éig úgy tűnt, hogy sok mindent át kell alakítani Magyarországon, talán csak a Földrajzinév-bizottság lesz az, amelynek munkájába (képzők helynevekhez ragasztása vagy elvetése, terek, utcák, intézmények nevének jóváhagyása stb.) fölösleges beleszólni. Kiderült, hogy ez nagy tévedés. A földrajzi nevek ügye egyetlen döntést követően oly mély válságba süllyedt, hogy azonnali kormányzati beavatkozásra volt szükség.

Mi történt március 7-én? A bizottság 20:1 arányban leszavazta a kormány a Ferihegyi reptér névváltoztatására vonatkozó javaslatát: Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Avval érveltek, hogy ha már az elejére kerül a Budapest, a tulajdonnév-torlódás miatt úgy hangozna jól, hogy „Budapesti”. De a legjobb volna, ha nem lenne ott semmiféle Budapest. Kezdődjön a reptér neve Liszt Ferenccel. Ha már ezt választották. Ebben természetesen a neveseknek volt igazuk. S nem a törvényjavaslatot beterjesztő fideszes politikusoknak.

Az Audi neve sem az, hogy Győr Audi AG, a református egyház sem azt írja legelőre, hogy Magyarország (hanem Magyarországi), nincs Budapest Állatkert és Növénypark vagy Budapest Operettszínház. Hogy a bizottság még a Ferihegy városrész nevének megtartását is javasolni merte, az a történtek fényében maga volt a nyílt lázadás.

A kormány a saját elgondolása szerinti névre átkeresztelte a repteret, a bizottság tagjai közül pedig kirúgatott egy térképészt és egy minisztériumi alkalmazottat még az állásából is. Egy laza csuklómozdulattal tönkretette őket. Mit neki! Ezután szétzavarta a névellenállókat, s döntött arról, hogy a jövőben „kiemelt közérdek esetén” a földrajzi neveket a kormány állapítja meg. A minisztérium nem kertelt: elvárja a kötelező lojalitást. Az új bizottságtól pláne.

Megoldották ezt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.