Ne rontsuk a városképet!

Nem tartozik szorosan a Vélemény rovatban szokásos tárgykörökhöz, de a városképet és az emberek közérzetét igen jelentősen befolyásoló körülményre szeretném felhívni az illetékesek figyelmét. Most, hogy Magyarország látja el az Európai Unió soros elnöki tisztét, különösen fontosnak tartom, hogy ne rontsuk tovább a főváros utcaképét.

Írásom azon szomorú ténnyel kíván foglalkozni, hogy az energiatakarékossági program meghirdetése kapcsán a belváros sorházas, valamint a budai szabadon álló beépítésű házainál az egyes lakások tulajdonosai – nem törődve az épületeken eredetileg beépített faablakok szárnyainak méretével, osztásával, ill. színével – saját ízlésüknek megfelelő műanyag nyílászáró-szerkezeteket építenek be egymástól eltérő időben, anyagi lehetőségeiknek függvényében. Ez a folyamat –amennyiben folytatódik – tönkreteszi fővárosunk világszerte csodált és elismert egyedülálló városképét. Mindez történik annak ellenére, hogy a homlokzaton történő bármilyen építési tevékenység, ill. változtatás építésiengedély-köteles a jelenleg is érvényes jogszabályok szerint.

Az engedély nélkül történő átalakítások végrehajtói az építési törvény szerint súlyos pénzbüntetéssel sújthatók, és az eredeti állapot visszaállítására kötelezhetők. Mindez történik az építési hatóságok tudtával és érthetetlen tétlenségével.

A jelenlegi tarthatatlan helyzet – álláspontom szerint – csak kormányzati beavatkozással oldható meg oly módon, hogy az épületek új nyílászáró-szerkezetekkel történő ellátása, a lakótelepekhez hasonlóan egyidőben történhessen meg az eredeti homlokzati tervnek megfelelően. Ez a jelenleg folyamatban lévő energiatakarékosságot célzó kormányprogramot szabályozó rendelet kiegészítésével érhető el.

Sólyom Gábor gyémántdiplomás építészmérnök

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.