Bengázi felett az ég

Az utolsó előtti pillanatban indult meg a nyugati támadás. Még képesek voltak megállítani Kadhafi Bengáziba nyomuló harckocsioszlopát, de ahhoz már késő volt, hogy lefogják a mesterlövész kezét. A puskás ember egy videózó fiatal férfit, Mohammed Nabuszt lőtte fejbe. Ő Facebook-profilján csupán annyit mond önmagáról, hogy „muzulmán vagyok és nem terrorista”.

A felesége az első gyerekükkel terhes. Az asszony videoüzenetben zokogva kérte, hogy folytassák a férje által elkezdett ügyet. Nabusz egy hónapja bukkant fel a világnyilvánosságban. Megszervezte az al-Hurra tévét, amelynek kilenc kamerája is forgatott a fellázadt Bengáziban. A világ egy videomegosztón jutott hozzá a munkáihoz. A közösségi hálón szerveződő népmozgalom ugyanitt adott hírt magáról a világnak, amely sokáig nem tudott mit kezdeni az üggyel. S most is alig tud. Nincs elfogadott forgatókönyv azt illetően, miként kell kezelni a népüket gyilkoló diktátorokat. Ez a kérdés az internet előtt alig létezett, ám a kitágult nyilvánosság rákényszerítette a demokratikus államokat a közbelépésre.

Az Arab Liga kényszeredetten kérte a Líbia feletti repülési tilalom elrendelését. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elrendelte. Sajátos a helyzet, hiszen az állandó tag Kína és Oroszország tartózkodott a szavazástól. Németország is. Amr Musza, az Arab Liga főtitkára, aki gyakorlatilag kérte a no-fly zóna alkalmazását, az első adandó alkalommal kijelentette, hogy „nem erről volt szó, mert ez nem védekező, hanem támadó jellegű bevetés”.

Ez badarság. Tudnia kellett, hogy a repüléseket csak a légierő és a légvédelem földi elpusztításával állíthatják meg, a polgári lakosság elleni tanktámadást pedig a harckocsik kilövésével. A mai orosz reakció is a polgári áldozatokat kérte számon a polgári lakosság védelmében elrendelt támadáson. Polgári áldozatokról Kadhafi szónokolt, aki többezres tömeggel, emberpajzssal vetette körül lakhelyét. Az a Kadhafi, aki légvédelmi fegyvereket osztogat a civileknek, hogy lőjék le a B–2 lopakodókat. Fotón jól mutat a fekete leples öregasszony, amint a levegőt pásztázza.

A világ tanácstalan. Maga Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke mondta, hogy a légitámadások, rakétacsapások nem jelentik föltétlenül Kadhafi bukását. Az elképzelés feltehetően az, hogy a légicsapások súlya alatt szétmorzsolódik az ezredeshez lojális katonai gépezet. Hogy a katonák, mivel nem akarnak elpusztulni, inkább szétszélednek, vagy jobb esetben átállnak a felkelők oldalára. Egyelőre ez inkább csak remény. Vannak rosszabb lehetőségek is. Állítólag Kadhafi kezében nagy mennyiségű vegyi fegyver, mustárgáz van. Beveti-e?

A Nyugat óvatos, ha diktátorok tömegpusztító fegyvereiről van szó, hiszen Irakban már kiderült, hogy megalapozatlan volt az erről szóló vád. Talán bevetik majd az állítólag már Líbiá ban tartózkodó kommandókat, hogy adott esetben megakadályozzák a gáztámadást a felkelők ellen.

Rengeteg a ha. A háborúnak ez a korlátozott formája is rossz megoldás. Még rosszabb lett volna, ha engedik, hogy az excentrikus diktátor leszámoljon ellenfeleivel. Túl sok pénz, túl sok fegyver jutott neki – nem utolsósorban a fejlett országok jóvoltából. Túl sokáig asszisztáltak neki, viselték el tébolyát, tárgyaltak vele a világ felelős és kevésbé komoly államfői. Most ezért kell fizetni, ebből a helyzetből kell kiutat találni. Jó megoldás nincs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.