Csapáskezelés

Katasztrófákról szóló év végi összeállításunkban Japánt pozitív példaként említettem, ahol nemcsak az épületeket tervezik földrengésállónak, de például az iskolákban havonta gyakoroltatva a diákokkal tennivalóikat, tudatosan felkészülnek egy esetleges katasztrófára, meghatározott erősségű rengés felett például automatikusan leállítják a gyorsvasutakat.

Nos, az élet ezúttal ismét alaposan rácáfolt az elméletre: a kilences erősségű földrengésre még csak-csak, ám a minden eddiginél hatalmasabb cunami pusztítására még a valóban körültekintő és fegyelmezett japánok sem voltak képesek tökéletesen felkészülni. A döbbenetes dráma a tévé és az internet jóvoltából szinte a szemünk előtt zajlik, a látvány alig felfogható. Aki pedig túlélte a földrengést, s megmenekült az irtózatos szökőártól, azt most nukleáris katasztrófa fenyegeti.

A rémálom mindamellett olyan törvényszerű kísérőjelenséggel járt, amit úgy látszik egyetlen természeti vagy ember okozta csapás után sem lehet kikerülni. Ez pedig nem más, mint a baj valós mértékének kezdeti alábecslése. Bár a földrengés és a károk nagyságát szinte azonnal tudni lehetett, ahogy a cunami sem várt egy óránál tovább, a hivatalos közlésekre támaszkodó első sajtójelentések csupán irreálisan alacsony, először néhányszor tíz, majd néhány száz halálesetről szóltak, s a fukusimai atomreaktorokban esett károk nagysága és következménye is csak fokozatosan válik világossá. A reaktorban nem esett kár, csupán a külső betonburok repedt meg, urai vagyunk a helyzetnek, olvashattuk újra és újra. Csak a hidrogén szökött ki, a tűz és az egyre újabb robbanások nem jelentenek komolyabb nukleáris szennyeződést, már el is hárították a veszélyt, adták hírül abban az országban, ahol Hirosima óta a világon a legjobban félnek a sugárveszélytől.

Érthető a hatóságok és a politikai vezetés igyekezete. A cél a pánik megelőzése.

Csakhogy a japánok fegyelmezettségénél, no meg földrengéstani és nukleáris ismereteinél talán csak technológiájuk magasabb szintű, általában. Itt az internet is csak rövid időre állt le. A mobilok persze használhatatlanok, mert a földi átjátszók vagy tönkrementek, vagy nem kapnak áramot. A helyi telefontársaság viszont több helyre műholdas telefont és tányérantennát telepített, ahonnan az emberek ingyen felhívhatják rokonaikat.

Ám a szélesedő hírfolyamban is állandó a veszélyek eltussolása. A japán atomerőművek zöme ugyanis a világ földrengésektől leginkább veszélyeztetett tengerpartjainak egyikére épült. E – néhány esetben életútjuk végén tartó – létesítmények biztonsági kockázataira korábban több tanulmány is felhívta a figyelmet. Mint ahogy orosz szakemberek erre az évre Japánba tízes erősségű földrengést jósoltak, ám egyik figyelmeztetés sem váltott ki megelőző intézkedéseket.

Utólag persze könnyű okosnak lenni, ám tény, a hatóságok mindenütt a régi séma szerint reagálnak. A lakosságot és az ország hírét kímélendő kicsinyítenek, maszatolnak, igyekeznek megúszni a megúszhatatlant.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.