Alkotmányos taposóaknák

A taposóakna rettenetes, alattomos jószág. Háborúk maradékaként tele van velük a fél világ. Becslések szerint évi húszezer áldozatuk van, főleg a békés lakosság körében.

Igaz, Szomáliában már idomított patkányokkal kutatják fel az aknákat, (kis súlyuk és jó szaglásuk erre alkalmassá teszik őket), de mit lehet tenni, ha az aknákat éppen azok helyezik el, akiknek a mentesítés lenne a dolguk?

Taposóaknák vannak elhelyezve ugyanis az új alkotmány tervezetében. Kiderült végre, hogy valójában mi is volt a sürgősséggel végrehajtott alkotmányozás igazi célja, és egyben nevetségessé vált mindaz a szócséplés, ami a preambulum, azaz a „hitvallás” körül magas hőfokon lezajlott. Kiderült végre, hogy az alkotmányozás fő célja az, hogy a jelenlegi kormány után többé más kormány egyszerűen ne tudjon működni. Ezt biztosítják a tervezetbe beépített taposóaknák, amelyek lehetetlenné teszik minden további kormány működését, különösen, ha olyan bebetonozott személyeket örökölnek az előző kormánytól, mint a most következő fog. Úgy látszik, Orbán és csapata tisztában van azzal, amit Debreczeni József legutóbbi írásában (A jövő megint elkezdődött, NSZ, 2011. 03. 12.) előre jelzett: ezzel a kapkodó, felkészületlen, dilettáns kormányzással nem lehet újra választást nyerni, még a külföldiek szavazataival sem.

Mert mi minden is van az új alkotmány tervezetében?

Csak olyan költségvetést fogadhatna el a parlament, amely – kivételes esettől eltekintve – nem eredményezi az államadósság növekedését, és amely biztosítja, hogy az államadósság ne haladja meg az előző évi GDP ötven százalékát. (Tervezet, 36-37. cikk.) E tényt viszont a Költségvetési Tanácsnak kell igazolnia, amelynek mindhárom tagját a következő kormány megörökli a jelenlegitől. Ha ezek az urak megmakacsolják magukat, és emiatt a tárgyév március 31-ig nem lenne jóváhagyott költségvetés, akkor a köztársaság elnöke feloszlathatná a parlamentet és új választást írhatna ki. (Tervezet, 3. cikk.) Ugyanis nincs megjelölve olyan szerv, hatóság vagy bíróság, amely a Költségvetési Tanács és a parlament közötti vitát eldönthetné. Ez azt jelenthetné, hogy hiába alakulna 2014-ben új kormány, 2015 tavaszán – két elszánt pártkatona elhatározása, ellenállása révén –új választást lehetne kikényszeríteni, és a nemzet miniszterelnöke diadalmasan viszszatérhetne az őt megillető bársonyszékbe. Machiavelli sem tudta volna jobban kifundálni!

Érdekes, hogy sajátmagával engedékenyebb a jelenlegi kormány: „..az Országgyűlés (ameddig az államadósság mértéke meghaladja a meghatározott értéket) csak olyan költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság csökkentését tartalmazza.” (Tervezet, 36. cikk.) Hogy mennyivel? Az magánügy. Előfordulhat, hogy a jelenlegi kormány a GDP-hez mért 70%-os hiánnyal adja át a kormányzást, de előre bebetonozott emberei az új kormánytól már az 50%-os mértéket követelnék. A különbség évi hatezermilliárd forint!

Vannak azonban más taposóaknák is a tervezetben. Ilyen például az, hogy „a közteherviselés és a nyugdíjrendszer alapvető szabályait (értsd: adók, járulékok) ...sarkalatos törvények szabályozzák.” (Tervezet, 40. cikk.) Ez náluk kétharmados törvényt jelent, és ha Orbánék a ciklusukban meghozzák ezeket, a következő kormány kezét ezzel is megkötnék. Érvényben maradna a vérlázítóan gazdagbarát jövedelemadó-törvény és még sok más dolog, új adókat (pl. vagyonadó 100 millió felett) pedig nem lehetne kivetni, vagy éppen meglévőt csökkenteni (pl. a 25%-os áfát…).

Ilyen megkötésekkel egyetlen ország kormánya sem kormányoz a világon!

Idomított patkányok hiányában mit lehet itt tenni? Én abban bízom, hogy az Alkotmánybíróság eltér eddigi gyakorlatától és belenyúl ebbe a kétharmaddal elfogadásra kerülő alkotmányba, annyira abszurd az egész.

Ha ez a várakozásom nem teljesül, marad az utca. Él még az a nemzedék, amely egy diktatúrát lerázott már a válláról, és nem felejtette el, hogyan kell ezt megcsinálni. Most még külföldi csapatoktól sem kell tartani, Európa a mi oldalunkon van. Orbán rosszul fizetett rendőreire sem számíthat.

De talán mégis győz a józan ész, és minderre nem kerül sor.

A szerző mérnök-közgazdász

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.