A kormány nem engedi?

A lap február 16-i számában tudósít arról, hogy megkezdik munkájukat az szja akciócsoportok, hogy felmérjék, mely területeken okozott kárt a 16 százalékos személyi jövedelemadó (Rogán a nyomásgyakorlásról: Vannak ötleteink…).

Nem is értem, hogyan történhetett, hogy a fülkeforradalmi kormány olyan adótörvényt hozott, ami valakinek kárt okoz! Ráadásul kétharmados többséggel, az emberek felhatalmazásával! Mégis így van, mert azt írják, hogy „sokan rosszul jártak, ahogy arra Orbán Viktor miniszterelnök is rámutatott a parlamentben, hozzátéve, hogy ezt a kormány nem engedi”. (Pedig annak idején deklarálták, hogy mindenki jól jár).

Hogy valami lehet abban, hogy az szja-törvény módosításának lesznek károsultjai, azt gyaníthatták, mert a közszféra dolgozói számára elkülönítettek a költségvetésben egy kompenzációs öszszeget. A magánszférában dolgozókról mintha elfeledkeztek volna.

Gondolom, ez nem így van, és a miniszterelnök rácsodálkozása inkább színjáték, mint valós meglepődés. Érzékelhető egyfajta hátsó szándék, hogy majd a cégek kompenzálnak a kormány helyett. A multikkal valószínű nem is lesz probléma, de mit tegyenek a többségükben egyébként is veszteséges kisés középvállalkozó munkaadók? Majd az szja-akciócsoport jól elintézi, hogy hajtsák végre az OÉT-ajánlást? És mi lesz a végrehajtás után? Csak elbocsátanak, vagy a rolót is lehúzzák?

Van még egy dolgozói réteg, a többségi állami tulajdonú cégeknél alkalmazottak, akiknek a kompenzációját állítólag szintén betervezték. Ebben a szektorban általában bértömeg-gazdálkodás van, ami azt jelenti, hogy évek óta csak az infláció mértékének megfelelően nő a bértömeg, mivel tevékenységük ellenértékét (szolgáltatási díjaikat) maximum az infláció mértékével tudják növelni.

Itt a bértömeg-növekedés legnagyobb részét (szerencsés esetben nem mindet) kompenzációra kell fordítani, hogy az szja-károsultak ne járjanak rosszabbul.

Pedig rosszul járnak, mert a kompenzáció a korábbi nettó bérük mértékéig szól, és az inflációs hatást nem védi ki.

Rosszul járnak azok is, akik egyébként nem járnának rosszul, mert nem kapják meg az infláció mértékének megfelelő emelést. Járni jár, de nem jut. (Amint az ismert anekdotában van).

Lehet még egy módon növelni a kompenzációs összeget, mégpedig elbocsátásokkal. Csakhogy ezek a cégek már elküldték szinte minden nélkülözhető dolgozójukat, és az újabb leépítések már működési zavarokat okoznának.

Felvetődik a kérdés: hogyan fogja „nem engedni” a kormány? És tulajdonképpen mit nem enged? A reálbércsökkenést? Bár ha jobban belegondolok, ettől a kormánytól minden kitelik, és annak az ellenkezője is.

Fehérvári István Székesfehérvár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.