Kórház otthon, pénzért

Húszévi vajúdás után megszületett a kormányrendelet, amely – a szaktárca közleménye szerint – legalizálja az otthon szülést. Most tekintsük el attól az apróságtól, hogy otthon szülni eddig sem volt illegális, még az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyetteseként Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyész szögezte ezt le egy állampolgári beadvány nyomán lefolytatott vizsgálata konklúziójaként 1998-ban.

Elvileg a várandós anyák tehát eddig is jogszerűen mondhatták azt, hogy nem mennek kórházba, otthon szeretnék világra hozni gyermeküket, vagy valami más nyugodt helyen – feltéve, hogy ezzel nem veszélyeztették magzatuk életét –, a gyakorlatban azonban e jog gyakorlása komoly korlátokba ütközött.

Geréb Ágnes húsz éve vívja harcát az otthon szülés jogának érvényesüléséért, amiért a Nők Lapja szavazásán elnyerte az évtized meghatározó és kedvenc női személyisége címet. De azért is sokat tett, hogy magára vonja a hatóságok haragját; semmibe vette a foglalkozása gyakorlásától eltiltó bírósági döntéseket. Születésházat létesített azoknak a nőknek, akik nem akartak kórházban szülni, nyilatkozott, előadásokat tartott, vagy ahogy az ellentábor ezt megélhette: lázította a nőket a biztonságos kórházi szülés ellen.

Ha a kormányzati kommunikációt nézzük, úgy tűnhet, Geréb Ágnes nem harcolt hiába, még akkor sem, ha ma ő szinte az egyetlen nőgyógyász az országban, akit minden egyes műhibáért garantáltan bíróság elé állítanak, s akit nem véd meg a szakma azzal, hogy „az orvostudomány mai állása szerint a tragédia elkerülhetetlen volt”.

De valóban győzött Geréb Ágnes? A kormány legalizált valamit, ami soha nem is volt illegális, egyszersmind kirekesztette az otthon szülésből a most előírt képesítéssel nem rendelkező bábák és dúlák többségét, akiknek a munkája nélkül az otthon szülés csak egy gyakorolhatatlan jog. A születendő gyermek biztonságával érvelve a kórháziakéra emlékeztető képesítési feltételeket ír elő a közreműködőknek, és az egészségügyi intézményekéhez nagyban hasonló higiénés feltételeket támaszt az otthon szülést választókkal szemben.

Az otthonszülés-pártiak szerint a rendeletalkotók kísérletet sem tettek arra, hogy otthoni szülésre speciális szabályokat alkossanak. Egyszerűen átemelték a kórházi szabályozást és gyakorlatot az új rendeletbe, és kész. Aki a saját lakásában elő tud állítani kórházi körülményeket, szülhet otthon, más nem.

Bármennyire is ellenkeznek az otthon szülés hívei, aligha vitatható, hogy az anya joga a szülés helyének szabad megválasztásához nem előzheti meg a születendő gyermek élethez, egészséghez való jogát, még akkor sem, ha tudjuk, olykor kórházban is halnak meg csecsemők.

De vajon miért nem támogatja a tb az otthon szülést? Magánrendelésnek tekinti? Vagy egyszerűen csak úgy volt vele a jogalkotó, hogy akinek nem jó a kórházi szülészet, aki annyira gyakorolni akarja a jogait, az fizessen – rá?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.