Mindentudó Orbán-kormány

Van nekünk egy mindent jobban tudó kormányunk. (Valójában persze a miniszterelnökünké az univerzális tudás, de formailag a kormány kormányoz.)

Most éppen azt tudja jobban, hogy a magyar fiatalok erkölcsi fejlődésének – szemben a teljes büntetőjogász-, pedagógus- és társadalomtudós-népesség meggyőződésével, valamint Európa döntő többségének álláspontjával – használ, ha már 12 éves korban büntethetővé válnak. Márpedig, ha a miniszterelnök így tudja, akkor nagy valószínűséggel így is lesz. Mifelénk a miniszterelnöki véleményben, mint csiga a házában – benne rejtőzik a döntés. És még csak társadalmi vitára, szakmai konzultációra, hatástanulmányra sincs szükség ahhoz, hogy előcsaljuk.

Nálunk a jobban tudásnak történelmi hagyománya van. A kormány mindenkinél – a közgazdaságtan felkentjeitől a hazai és nemzetközi pénzügyi elitig – jobban tudja, hogy milyen Költségvetési Tanácsra van szükségünk (lehetőleg semmilyenre). Azt is jobban el tudja dönteni minden hozzáértőnél, hogy az egykulcsos adórendszer indítja be a gazdasági fellendülést. Tisztában van vele, hogy Magyarország felvirágzásának legfőbb akadálya az Alkotmánybíróság túlhatalma – emiatt nem tudtak eddig a kormányok jól kormányozni. Meg van róla győződve, hogy a haza üdve az állami cenzúrahivatal hatékonyságán múlik. Arra is rájött, hogy az orvosoknak nem első sorban versenyképes fizetésre és európai munkakörülményekre, hanem a kormányzat és az egészségügy között (szigorúan egy irányba) hatékonyan közvetítő, politikailag egyszólamú kamarára van szüksége. Felfedezte, hogy a természet a legjobban saját magát tudja megvédeni – tehát nyugodtan le lehet építeni a természetvédelem intézményrendszerét –, az innováció pedig akkor működik a legjobban, ha nem finanszírozzák.

Ezzel amindenre kiterjedő jobban tudással csupán két aprócska baj van. Az egyik, hogy mindazok, akikre az állami bölcsesség egyegy területen rávetül, mindezt rendszerint máshogyan gondolják. A nemzeti egység kormányának már sikerült tengelyt akasztania a pedagógusokkal, a felsőoktatással, az egészségügyiekkel, a közgazdászokkal, a bankárokkal, a szociológusokkal, a teljes K+F-szektorral, a környezet- és természetvédőkkel, a közlekedésben dolgozókkal: ők mind másképp látják, hogy a saját területükön mi lenne a jó megoldás. A másik – és ez a súlyosabb –, hogy a kormány omnipotenciáját a tények egyelőre nem igazolják. Tíz hónapnyi kormányzástól természetesen nem lehet(ett) csodát várni. De hogyha a kormánypárt arról informálta volna a híveit a kampányban, hogy szűk egy évvel a kormányváltás után az infláció nagyobb, a foglalkoztatás kisebb, a nyugdíjrendszer kiszámíthatatlanabb, a reálbér alacsonyabb, a benzinár pedig sokkolóan magasabb lesz a kormányváltás előttinél, aligha gereblyézte volna öszsze a kétharmadot.

Hogy mire képes egy mindenkinél mindenhez jobban értő kormány, arról a lakosság nagyobbik része lassan már személyes tapasztalatokkal is rendelkezik. Mint ahogy arról is, hogy az igazán nagy fejre állásokat éppen az önjelölt mindentudók szokták előidézni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.