Tvrtko, a fideszes törvénygyár és a babák

Rádöbbentem, hogy az elmúlt percek legpozitívabb fejleménye, hogy a hallottak kapcsán nem öntöttem nyakon magam a forró kávémmal. – Ez lenne a magyar törvényhozás?

- Amit ön mond az rendkívül tetszik nekem, ezért ma fél tízkor máris a parlamenti bizottság elé kerül ez a törvényjavaslat... amennyiben én ezt a know-how-t megkapom öntől - ezt mondta lelkesedéstől fűtve hétfőn reggel Heinz Tamás fideszes képviselő a TV2 műsorában, amikor a nemdohányzó, de háromgyermekes műsorvezető, Vujity Tvrtko megkérdezte: ha a vendéglátóhelyeken betiltják a dohányzást a jövő nemzedékek egészségének védelme érdekében, rendben van-e, hogy sok szülő viszont amint beköti a kisgyerekét az ülésbe, a kézifék kiengedése előtt rágyújt. Majd résnyire letekeri az ablakot, mintha az segítene.

A lelkes fogadtatástól meglepődő riporter bátortalanul tudakolta, hogy a törvényalkotás valóban olyan rugalmas-e Magyarországon, hogy egy negyed nyolckor felvetett ötletből fél tízkor már hivatalos javaslat lehet az Országgyűlésben. Az ötlet nagyszerűségére rádöbbenő és ettől megtáltosodott képviselő meggyőző határozottsággal biztosította a műsorvezetőt, hogy elgondolása a képviselők elé kerül.

Szemlesütve ültem a kanapén, óvatos mozdulatokkal tesztelve, ébren vagyok-e, vagy rémálom az egész. Rádöbbentem, hogy az elmúlt percek legpozitívabb fejleménye, hogy a hallottak kapcsán nem öntöttem nyakon magam a forró kávémmal. – Ez lenne a magyar törvényhozás? Egy ötlet szintjén felmerült kérdésből két órán belül javaslat lesz? Majd törvény, melynek alapján büntetnek?

Ennyi idő – bár támogatható a felvetés –, egy törvényjavaslat tisztességes megfogalmazásához és a parlamenti kereteknek megfelelő formába öntéséhez megdöbbentően kevés. Nemhogy a dolog alapvető jogi vizsgálatához, nem sért-e a javaslat alapvető emberi jogokat, vagy nincs-e más paragrafus, amellyel átfedésben van, s egyáltalán, sikerült-e pontosan megfogalmazni. Ilyen gyorsan dolgoznának a Nemzeti Együttműködés Rendszerében? Azt nem is feltételezem, hogy egyes politikusok azt gondolják, bármit megoldhatnak a kétharmad mámorában. Nemzeti vagy tévés konzultáció – egyre megy.

Mi történt volna ha – a képviselők éppen hétfőn és kedden dolgoztak a parlamentben – a TV2 szerkesztője szerdára hívja be emberünket? Akkor a kiskorú gyermekek esélyt sem kapnak az autóban is tiszta levegőre? Ennyin múlna?

Dohányzó emberként sem találok kivetnivalót Tvrtko felvetésében. Megértem azokat az országokat, ahol tiltják a vezetés közbeni dohányzást. Nem megyek falnak, ha az éttermekben vagy a kocsmákban nem lehet rágyújtani! Nem esik nehezemre kimenni, hogy belefújjak egy kis füstöt a szmogos városi levegőbe.

Csakhogy a képviselő úr, konzultálva a beadvány tizenhat másik beterjesztőjével, a bizottsági ülés kezdetére mégiscsak úgy döntött, hogy nem terjesztik be az ötletet. Nem kívánják rombolni a javaslat jelenlegi állítólagosan nyolcvanszázalékos támogatottságát. Nagyobb lett volna az ötlet füstje, mint a lángja? Sőt a füst marad is? Így születnének, halnának a törvények nálunk? És, ha a jövő hétfőn is behívják reggelre Heinz Tamást? És a tizenhat másikat. Reménykedhetnének a babák?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.