Orbánék és ellenfeleik mezcseréje

A grundon természetes, hogy a társaság két meccs között újraosztja a csapatokat, s ezután mit sem számít az előző közösség: csapattársból ellenfél, szembenállóból bajtárs lesz. Ez így természetes, mindig az adott csapat győzelme az első, barátkozni ráérünk lefújás után is. De ez csak játék.

A politika nem az. Itt nemcsak hazudni kötelező (olykor tényleg a haza és az igazság védelmében), de a mezeket menet közben is erkölcsi megroppanás nélkül lehet cserélgetni. Sőt a körülményeket is lehet úgy alakítani, hogy ha erre van szándék, akkor egy büntetőt érő kezezés után közölhető, hogy visszamenőlegesen is a kézilabda szabályai szerint rúgjuk a labdát. A szurkoló pedig ugyanúgy hántja a szotyit a tribünön, mintha mi sem történt volna, ugyanúgy parasztozza az ellenfelet, mintha azok csalnának. Azért szurkoló.

De aki nem az, jól teszi, ha követi a játékot, rögzíti az első félidő eredményeit is. Például, hogy Révész Máriusz (Fidesz) öt éve még azt mondta: akit tankoláskor bosszant a magas benzinár, jusson eszébe, hogy mindezt a szocialistáknak köszönheti. Egy évvel a kormányváltás után most talán már Matolcsyt emlegetheti a benzinkútnál. Legalább magában. Varga Mihály (Fidesz) három éve még azt állította ellenzékben: a kormánynak igenis van lehetősége a benzinárprobléma kezelésére és a jövedéki adó csökkentésére, „csak akarni kell”. Most, kormányon úgy látszik: nem akarás van és nyögés.

Emlékezetes az is, amikor Gyurcsány Ferenc és kormánya az első félidőben, a választások előtt még csökkentette az áfát, majd a győzelem után „átöltözött”, és újra megemelte. Változtak az idők. Ahogy a híres utolsó tévévitában a későbbi miniszterelnök kikérte magának, amikor Orbán ráolvasta, hogy vizit- és dobozdíjat akarnak bevezetni.

Viszont Orbán, amikor 2002-ben elvesztette a választásokat és újra ellenzéki mezben kezdett focizni, ősszel személyes kihallgatást kért Mádl Ferenc államfőtől, hogy kifejtse neki: súlyos helyzet alakult ki a médiában, a személyi döntések miatt a közszolgálati csatorna nem tud pártatlanul működni és ez „kihat a magyar demokrácia és jogállamiság bel- és külföldi megítélésére”. Nem, ezzel nem kérdőjelezte meg a magyar emberek választásokban megnyilvánult demokratikus elkötelezettségét. Csak arra kérte Mádlt, segítsen visszaállítani a sajtó szabadságátMagyarországon. Legyen az ellenzéknek is egy közcsatornája. Aztán lefújták a meccset, a vörös mezeseket lezavarták a pályáról, Orbán trikót váltott, majd még a bírót is lecserélte és a sajátjait tette a közszolgálat élére. Egycsatornás lesz a rendszer. És most jöjjön egy igazi lesgól. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a minap sokadszorra is nekiugrott az ügyészségnek, követelve, hogy Gyurcsányt is vonják már be a sukorói ügybe, Juhász Ferenc és a honvédségi „whiskysdobozok” esetében pedig ne próbálják meg eltussolni a szocialista exminiszter érintettségét.

Ítéljenek el mindenkit, aki bűnös! De ne bemondásra. Mert most keményen odaszólt az ügyészségnek az a Budai Gyula, aki korábban katonai ügyészként üldözte a rosszat. Arra a kérdésre, hogy miért hagyta ott a hierarchikus szervezetet, nemrég azt nyilatkozta: akkor telt be nála a pohár, amikor egy ügyben a főügyész utasítani próbálta.

Sípszó, sárga lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.