Válasz Bayer Zsoltnak

Hozzám írt nyílt levelét (Magyar Hírlap, február 15.) nem vagyok hajlandó kommentálni, csak két megjegyzésem van.

Egyrészt, hogy az Ön január 4-i cikkét nem én és a „magamfajták” minősítik antiszemitának, hanem az Ön fideszes párttársai is – legalábbis azok, akikkel én beszéltem. Ezért azt javaslom Önnek, próbálja barátait a Fidesz vezetőségéből rávenni, mondják ki nyilvánosan, hogy Ön nem antiszemita, és hogy az Ön által képviselt szellemiség belefér a Fidesz szellemiségébe. Ameddig ez nem történik meg, addig az Ön cikkének minősítésével nem foglalkozom.

A második pont, amit le szeretnék szögezni az, hogy ez az eset nem Önről, hanem a Fideszről szól, és nem a baloldal, hanem a magyar jobboldal problémája. Pontosabban azoké, akik világnézetüktől függetlenül azt kívánják, hogy a magyarországi jobboldal mindenkori vezető pártjának ideológiája a második világháború után kialakult európai konzervatív irányzatokhoz igazodjék, melyeket De Gaulle, Churchill, Adenauer neve fémjelez. Azoké, akik a legélesebben elhatárolódtak a szélsőjobbtól és attól a szellemiségtől, amit az Ön írásai képviselnek.

Adenauernek soha, a baloldallal folytatott leghevesebb harcai során sem jutott volna eszébe, hogy ellenük rasszista nézeteket valló csoportokkal kacsintson öszsze. És nem csak én szeretném, ha a Fidesz mai vezetői Adenauerről vennének példát, aki nem törődött azzal, hogy politikájával a titokban zsidóellenes szavazókat elriaszthatja és ezzel a szélsőjobb párt jait erősítheti. Antiszemitákkal szóba sem állt, a szélsőjobboldali pártok mégis jelentéktelenné váltak Németországban.

Tisztelettel: Fischer Ádám

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.