Észbontó választójog!

A Fidesz–KDNP siófoki frakcióülésén Szájer József javasolta, hogy az új alkotmányban vezessék be, hogy a családok gyermekenként egy pluszszavazattal élhessenek a választásokon.

Szájer képviselő azzal érvelt, hogy aki részt vállal abban, hogy több legyen a magyar, annak szava is többet érjen. Ilyen eddig nem volt a világon, hogy a szülő, azért mert gyermeket vállalt, duplán szavazhat. Ausztriában 16 éves kortól van szavazati jog, de nem a szülő szavaz (jutalomként) a gyermeke helyett. Nem is értem, hogy a nemzetközi jogban jártas kormánypárti képviselő hogyan javasolhat ilyen őrült, alkotmányellenes, végrehajthatatlan törvénymódosítást!

A gyermekek nincsenek azoknak az információknak, tapasztalatoknak birtokában, amelyek segítségével felelősen dönthetnének az állampolgárok számára nagyon fontos kérdésekben, ezért a szülők révén gyakorolnák politikai jogaikat. De hát éppen ezért nem rendelkeznek szavazati joggal! Miért gondolja a javaslattevő, hogy aki gyermekes szülő, az jobban tudja, mi a jó az országnak, mint aki gyermektelen, vagy azoknál, akiknek gyermekei már nagykorúak? Vagy ezt a bónuszt jutalomként kapnák a gyermek vállalásért? És mi a garancia, hogy itt megáll a Fidesz? Kapna-e pluszszavazatot az a szülő, aki lemond gyermekéről, és állami otthonba adja? Mind a két szülő jogosult két szavazatra, vagy csak az egyik? Ha nem, akkor melyik? Ha a gyermekesek kétszer szavazhatnak, akkor a szinglik szavazatai csak fél szavazatot érnének? E kérdésekre nem adott választ a javaslattevő.

Ami ennél sokkal súlyosabb, hogy egy EP-képviselő él ilyen elmebeteg javaslattal. Vagy még nem fejeződött be a fülkeforradalom? A jelenlegi törvény szerint mindenki egyenlő, titkos és közvetlen szavazati joggal rendelkezik, állampolgárok voksa között nincs különbség, ugyananynyit ér. A gyermekeknek adandó választójog alaposan megbolygatná a voksolási rendszerünket. Ez az ötlet csak a Fidesz hatalomtechnikai mesterkedéseinek tüneteként értelmezhető. Ha ez a javaslat elfogadásra kerülne (amit kizártnak tartok), az mindenképpen komoly következményekkel járna. Külügyminiszterünk nemrégen még azt mondta: „nem lehetnek első és másodosztályú magyar állampolgárok”. Vagy ez már hatályát veszítette?

A Fideszben a hatalomra kerülés óta számos kérdésben tetten érhető ez a döntéshozatali technika (lásd: egészségügyi átalakítás, felsőoktatási reform stb.), a kormánypárti politikusok fejéből kipattant mániákus gondolatokat próbálják eljuttatni döntéshozatali szintre. Szerintem, aki ezt a javaslatot kitalálta, annak nemcsak a politika működéséről nincs fogalma, de arról sem, hogy a választók hogyan hozzák meg a döntésüket.

Azt javaslom, az új alkotmányban rögzítsék, a Fidesz-tagok, valamint a regisztrált kormánypártiak is egy pluszszavazatot kapjanak. Viszont a hajléktalanok, a munkanélküliek, a rokkantnyugdíjasok ne kapjanak szavazati jogot, mert azok nem akarják megérteni a kormány koncepcióját, és csak hátráltatják a nemzeti felemelkedést. Ez lenne csak az igazi fülkeforradalom! A köztársasági elnök vétójától pedig nem kell tartani, mert ő tudja, hogy mi kell a felemelkedéshez.

Soós Tamás Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.