Ne adjanak teret olyan írásoknak, mint Bayeré!

Szegő Péter január 29-i cikkében sajtószabadságot követel a jövőben is Bayer Zsoltnak (Sajtószabadságot Bayer Zsoltnak!).

Nem kívánom idézni Bayer gusztustalan sorait, hiszen azok felidézésével is sérteném több százezer gyalázatosan elpusztított honfitársam emlékét. Értve, sőt egyetértve Szegő Péter gondolataival, azt kérem a jobboldali sajtótól is, hogy ne adjanak teret olyan írásoknak, mint Bayeré. Mert ennek semmi köze a jobboldali, vagy konzervatív értékekhez. Ez egyszerűen gyalázatos és gazdaságilag irracionális is.

Konzervatív gondolkodású révén magam is, kíváncsi vagyok a jobboldali sajtó értékes cikkeire, de az ilyen megnyilvánulások tartanak vissza attól, hogy előfizetőjük legyek. Márpedig gazdasági oldalról nézve páros lábbal rúgnám ki az olyan munkatársamat, aki elrettenti a fizető olvasókat. De ez legyen a tulajdonosok gondja. Az azonban minden keresztyén honpolgárunk kötelessége, hogy elutasítson minden gyűlöletkeltő, vagy azt sugalló megnyilvánulást. Bár Mária országának hirdetjük magunkat, döntően csak divat a keresztyéni hitvallás, valójában át vannak itatva mindennapjaink az antiszemitizmussal. Emlékeztetném Bayer Zsoltot Pál apostol korinthosziakhoz írt levelére, melyben a Hit-Remény-Szeretet fontosságáról beszél, kiemelve, hogy ezek közül is a legfontosabb a szeretet. De ha ez kevés, talán hallott a miatyánkról, azon belül is „miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek”, bár nem tudom mit kellene neki megbocsátania. Saját tapasztalatból tudom, hogy van mód kigyógyulni a gyűlölködésből. Hazudnék, ha gyerekkoromban nem érintett volna meg engem is az át nem gondolt, iskolában, barátok közt hallott antiszemitizmus. Több mint három évtizede azonban megismerkedtem zsidó barátainkkal, akik azóta is elkápráztatnak tudásukkal, empátiájukkal, emberszeretetükkel. Képtelen lettem volna kezdetben csak az ő szemükbe, később bármely más felekezetű embertársam szemébe elutasítással nézni. Barátaink szerencsére sohasem jártak az „orgoványi erdőben”, s amikor egy évtizede Bayer Zsolt párttársai kitettek a munkahelyemről, a barátok a biztató szavakon túl azzal a kérdéssel fordultak hozzám: megvegyék-e első nyugati autójukat, egy Skoda Fabiát, vagy szükségem van átmenetileg pénzre? Ma is összeszorul a szívem, ha erre gondolok. De akkor is, ha a napokban olvasott hírre, miszerint a marcali zsidó temetőben hetvenöt síremléket romboltak le.

Hívő, keresztyén emberként kérek mindenkit, „állítsátok meg a mai Arturo Ui-t”! Orbán Viktornak nem kell megtagadnia barátját, bár lehet igazság abban, hogy „madarat tolláról, embert…”. Ez az ő magánügye. De tízmillió ember tisztességéért, becsületéért, boldogulásáért felel. Ennyien talán megérdemelnénk, hogy átértékelje a fontossági sorrendet!

Szederkényi Csaba közgazdász

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.