A teendő

Debreczeni József ezúttal is okosakat írt (Népszabadság, 2011. február 5.). A helyzetfelmérés pontos. A magyar baloldal igen nehéz helyzetbe hozta önmagát.

Az MSZP-nek valóban át kellene alakulnia szociáldemokrata párttá, mint ezt Gyurcsány Ferenc is javasolja. De ehhez kerek perec ki kellene mondania, hogy a szocializmus ugyan szép, magasztos eszme volt, csak éppen megvalósíthatatlan utópiának bizonyult. Noha jogos célkitűzés a szegények támogatása, a mindennapi gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy az egyenlőség társadalmát nem lehet létrehozni. Azonban a párt számára egyszerűbbnek tűnt ezt az ideológiai problémát Gyurcsány-kérdéssé egyszerűsíteni, ez a valamennyiüknél súlyosabb személyiség – jól mondja Debreczeni – a torkukon akadt. Gyurcsány végül is egy szemléletet jelent, amit a pártboncok természetszerűleg nem tudnak elfogadni, hiszen magában rejti azt a követelést, hogy tűnjenek el. Még attól is tarthatnak, hogy Gyurcsány egyszer mégiscsak számon kéri rajtuk az őszödi beszéd kiszivárogtatását.

Az LMP sajnos naiv lelkek gyülekezetének tűnik, és akkor még jóhiszeműek vagyunk, ha ezt állítjuk.

A feladat, a teendő az új egységes baloldal kialakítása. Debreczeninek abban is igaza van, hogy Orbánékkal szemben nincs tere a megosztottságnak, a különvéleménynek, bármilyen nehéz is ezt értelmiségi embernek tudomásul vennie. Az egységes autoritárius jobboldallal szemben csak a demokraták egységes fellépése lehet eredményes. A baloldalon sincs miről vitatkozni, mi a Szent Korona-tannal szemben a humanizmus, a demokrácia eszméire esküszünk: A mi költőnk továbbra is Ady Endre marad és nem Wass Albert, a választásnak ezen a szintjén nincs miről vitatkozni.

A demokratákra egyetlen feladat vár –rendezni kell sorainkat. Szerencsére nem kerget a tatár. Van erre még két évünk, hogy felkészüljünk a újabb választásra. Az azután következő év már a választási harc ideje lesz, akkor a demokratáknak már egységesen kell fellépniük.

Lendvai Pálnak igaza van. Orbán Viktor nevéhez illően mestere a hatalmi politizálásnak, szinte mindent tud, amit a hatalom megszerzésének és megtartásának a fortélyairól tudni kell, de egy ország eredményes kormányzásához ez nem elég, a bölcs, higgadt államférfi, gazdaságpolitikus tudása is kellene. Ezzel a tudással azonban Orbán nincs felvértezve. Ő és emberei hibás döntéseket hoznak, némi költői túlzással fogalmazva a betörők gyakorlatát folytatják, akik nagy szaktudással bankokat rabolnak ki, ami egészen addig megy is, amíg egyszer le nem buknak. Megtévesztő, hogy a törvényesség látszatával dolgoznak, amit az áldozatok egyre kevésbé fognak tudomásul venni. A nép egyelőre Rózsa Sándoroknak, Sobri Jóskáknak látja őket, akik nemzetüket védve bátran szembeszállnak az idegen nagytőkével.

A nagy kérdés az, hogy sikerül e meggyőzni az ország népét arról, hogy Orbánék nem azonosak a nemzettel. Az általuk felvállalt – ma is igen népszerű – nacionalista, soviniszta, klerikális ideológia valójában nép- és nemzetellenes.

Amíg az emberek elhiszik, hogy Orbánék képviselik a hazát az idegenszívű baloldallal szemben, addig minden ballépésüket megbocsátják.

Jól látja Debreczeni, a magyar demokratikus baloldalnak ma három posszibilis vezéregyénisége van, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Bokros Lajos. Kérdés, mire lesznek képesek külön-külön vagy remélhetőleg összefogva.

Tennivalójuk lenne bőven.

1. Az első, a legnehezebb feladat, összehozni a tőkések olyan körét, amely hajlandó áldozni az új egyesült baloldal támogatására, mindenekelőtt a törvényesség, a jogállam, a vagyoni, személyi biztonság helyreállítására, ami nekik is eminens érdekük. Pénz nélkül ugyanis nincs semmi. Persze a pénzemberek is elvárják, hogy a vezetésre jelölt számottevő tömeget tudjon felsorakoztatni maga mögé.

2. Össze kell hozni neves vezető közgazdászok olyan grémiumát, amely kidolgozza az ország Orbán utáni felemelkedésének a tervét, ami egyaránt megnyerheti a pénzemberek és a nép tetszését.

3. Reformbizottságok létrehozása, ame lyekben a témák neves szakértői kidolgozzák a közgazdászbizottság ajánlásaihoz kapcsolódva a megújúlás elengedhetetlen változtatásait.

4. Grémiumot kell létrehozni, amelynek feladata az volna, hogy a kormánytól független anyagi hátteret állítsanak a baloldali média és kulturális vállalkozások mögé. Találja meg annak a módját, miként lehet az emberekhez eljuttatni a baloldal fontos üzeneteit.

5. Meg kell szervezni neves jogászok egy csapatát, akik személyes tekintélyükkel garantálják, hogy az új egyesült baloldal mozgalma szigorúan a törvényes keretek között működik.

A szerző közíró

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.