Levél a környezetügyi államtitkárnak

Kedves Illés Zoltán!

Talán emlékszel évtizedekkel korábbi találkozásainkra, a Levegő Munkacsoport kezdeteinél, majd környezetvédelmi intézeti igazgatóhelyettes koromból. Egyszer a tanácsomat is kérted, hogy politikával foglalkozzál-e, vagy maradj jelenlegi, jó munkahelyeden. Mondtam, hogy a Te képességeiddel egy jó munkahelyen szép karriert lehet csinálni, persze hosszabb távon. A politikában gyorsan az élvonalba kerülhet az ember, de nagyot is bukhat.

Leszögezném, hogy a napi politika nem érdekel, nem vagyok eleve valamilyen „szimpatizáns”. Egyetlen vonatkozásban emeltem szót párszor: amikor a politika belerontott a szakmámba, a környezetvédelembe, környezet-egészségügybe. Öreg nyugdíjas lévén, most már akkor se nagyon.

Olvasom, hogy Bozó László akadémikust, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét a Te kezdeményezésedre, indoklás nélkül „kirúgták”. Már a szóhasználat is felháborító, de az eljárást jól jellemzi.

Hosszú évtizedek óta nem volt olyan elhivatott, hozzáértő, hazai és nemzetközi tekintélynek örvendő vezetője a magyar meteorológiai szolgálatnak, mint Bozó László. Tevékenysége idején a szűkös körülmények ellenére a szolgálat hibátlanul működött, sokat fejlődött, vizsgálati eredményeit hozzáférhetővé tette a felhasználók számára. Nem tisztem, hogy felsoroljam érdemeit, ezt Neked kellett volna mérlegelned. Egyáltalán: hogyan formálhatsz erkölcsi jogot arra, hogy egy akadémikust „indoklás nélkül kirúgj”! Indoklás nélkül: ez azt jelenti, hogy ok nélkül. Még csak politikai okot se hozhatunk fel (ami persze önmagában is elfogadhatatlan egy szakember esetében), mert Bozó László nem politizál. Vagy már az is elég indok, hogy nem Te nevezted ki?

Pár hónapja ijedten olvastam, hogy a környezetvédelmi felügyelőségeket és nemzeti parkokat lefejezted. Egész életükben a hivatásuknak élő, pótolhatatlan emberek szakismereteit vesztettük el. Azóta ezekben az intézményekben félelem uralkodik, senki nem mer döntéseket hozni beruházások, engedélyezések kérdésében. Azt mondják, nem tudhatják, hogy Neked nem lesz-e ellenedre valamilyen okból. Mert akkor repülnek. Ez az állapot persze nem használ a gazdaságnak.

Bozó László menesztése nekem már sok volt. Ha netán most is kíváncsi lennél tanácsomra: hidd el, Zoltán, nem jó politika ez. Hogy egy pártnak kárt okozol, mert szimpatizánsokat veszít, az egy dolog. De egy országnak is kárt okozol. Itthon is, nemzetközi fórumokon is, ahol a magyar meteorológiai szolgálat és személy szerint Bozó László is méltóképpen képviselte hazánkat. Őszinte tisztelettel:

Dr. Várkonyi Tibor Eötvös Loránd-díjas, Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.