Pártpénzelés gőzerővel

Fene se gondolta volna, hogy pont a „kát-támogatások 85 helyett 75 százalékra csökkentése” ürügyén bontakozik ki a kétharmados Fidesz egyik leglátványosabb belharca.

Lázár frakcióvezető ezer módosító közé rejtett, halandók számára érthetetlen javaslata ellen nem csak az energialobbisták tiltakoznak: belülről a Fidesz-kormány államtitkára ekézi, amihez lelkesen csatlakozik az MSZP is.

Érteni véljük a sorok közé rejtett üzenetet: Lázár harcostárs ezt a megfelelő helyen nem egyeztette le. A mutatókba és százalékokba burkolt üzengetések arra utalnak, hogy a pénz felett támadhatott marakodás. Bizonyára a hódmezővásárhelyi polgármester sem most vette észre az áramszámla – tényleg igazságtalan – tételeit: őmögötte is állhat lobbierő és párton belüli támogatottság egyaránt.

Az energiaárak, az úgynevezett kát-támogatások, a villany és a távfűtés összefüggései pont azért ennyire elbonyolítottak, hogy az ide-oda guruló milliárdoknak külső szemlélő ne követhesse útját. A szakértői tolvajnyelvből általában csak az érthető, hogy a fránya nemzetközi árak miatt itten sürgősen árat kell emelni, lényegében függetlenül a tényleges nemzetközi áraktól. És mivel a belső pénzmozgásokat – persze csak a mi érdekünkben – nem a lelketlen piac, hanem a politikusok határozzák meg, hamar a Fidesz–MSZP pártpénzeinek láthatatlan falába ütközhetünk.

A távhő különösen jó terep erre. Az aránytalan áfakedvezményen és szigeteléstámogatáson keresztül az adófizetők, a rejtélyes kát-rendszer révén pedig áramfogyasztók tízmilliárdjait pumpálják évente abba a távhőrendszerbe, amely e nélkül összeomlana. A helyi monopóliumot élvező cégek nem a nyereség vagy a hatékonyság növelésében versenyeznek, hanem hogy mekkora veszteség kimutatásával képesek még több állami pénzt kicsikarni. Támogatáscsökkentés esetére áremelésekkel riogatnak, miközben támogatásaik növelése nem vezetett hasonló árcsökkentéshez.

Ez a cinizmus csúcsa, lelketlen visszaélés az emberek hideggel kapcsolatos félelmeivel. Az állammal összefonódott üzlet egyik legzüllöttebb bugyrából ma már évi több milliárd csoroghat vissza az azt életben tartó politikába. Ezért bőven érdemes harcostársainkkal összeveszni, aztán majd árat emelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.