Otthonunk falán fölakasztva

A családi fotók közt turkálva régi, több mint százesztendős fényképre bukkantam. Tipikus monarchiabeli életkép ez, egy átlagos kelet-közép-európai kispolgári egzisztencia fakuló lenyomata. Egy nagyjából harmincöt éves, egyenruhás, magasított csákót viselő úriember látható rajta, széken ül, és roppant szigorúan néz. Mellette áll a felesége, harminc év körüli, hosszú hajú, vidám arcú nő, előttük két kisfiú bámészkodik. A kisebbik gyerek – talán négy-öt éves – világos inget visel matrózcsíkos gallérral, hozzáillő csíkos nadrággal, a nagyobbik fiú pedig – hat-hét esztendősnek nézem – már méretre varrott, felnőttes szabású öltönyt hord, s tágra nyílt szemmel bámul a világba. Mindkét fiúcskának keskeny karimás kalap van a fejére csapva, amitől olyan öregurasnak tűnnek szegénykék, mintha jelmezbe bújtak volna.

A fotó a huszadik század első évtizedében készült, amit onnét lehet tudni, hogy a szigorú tekintetű úr az én egyik ükapám, a nagyobbik fiúcska meg a dédpapám, aki 1901-ben született. A család a képen lévő felirat tanúsága szerint Singer József udvari fényképésznél vétette le magát, ott van a pontos cím is: „Újvidék, saját házában, Duna utcza 9.”, mellette pedig az Osztrák–Magyar Monarchia címere. Megtetszett nekem ez a vastag, fekete kartonpapírra ragasztott fotó, a napokban el is vittem hát Pesten egy képkeretezőhöz, hogy famíliám hajdani tagjai ne dobozban porosodjanak tovább, hanem falon, keretben nézelődjenek, Tettamanti kolléga dedikált rajzai mellett.

Az üzletben a keretező asszony egykedvűen bökött rá egyenruhás felmenőmre, s azt kérdezte:

– Katona? Rendőr?

– Dehogyis – válaszoltam. –Vasúti tisztviselő!

Merthogy az volt az én egyik kispolgári ükapám: vasúti tiszt. Csak hát a cím- és rangmániás Monarchiában olyan elegánsan öltöztették a kék egyenruhában feszítő vasúti hivatalnok urakat is, mint a katonatiszteket.

– Nahát, az én nagymamám apukája is vasutas volt! – csapta össze a kezét a keretező aszszony. – A dédapámat Brassó mellé vezényelték egy kisebb állomásra, ott született mind a hét gyereke. Nagymamám volt a harmadik a sorban, aki csak négy elemit végzett, de mivel megtanult románul, kilencéves korában már besegített az apjának a munkába.

– Kilencévesen? – néztem rá, mire bólintott:

– Bizony! Gyerek létére sokszor ő telefonált meg távírózott Brassóba az apja helyett.

Abból a pénzből iskoláztatták a kisebb testvéreit, amit így keresett. Amikor a nagymamám már öreg volt, és a szüleim felhozták Pestre, hogy ne legyen egyedül, még olyan jelzésekre is emlékezett, hogy „vigyázz, állat a sínen”. Na, és a maga kis dédapja, mi lett azzal az aranyos kölyökkel?

– Nem sokat tudok róla –vontam meg a vállam. – A második világháborúban szanitéc volt az orosz fronton. Negyvenhárom januárjában tűnt el a Don-kanyarban, soha nem került elő, sírja nincsen. Három gyerek maradt árván utána.

– Szegény – szomorodott el a nő. – És ez a matrózblúzos kicsike? Milyen édes pofa!

– Őt meg szovjet katonák verték agyon negyvennégyben Eger határában. A feleségét védte az erőszaktól. Napokig haldoklott, azt mondták róla odahaza.

Kis csönd lett ekkor. Egy kisgyereknyi csönd.

Majd megszólalt a keretező asszony:

– Akkor fekete keretet teszünk a képre. Aranyozott szegéllyel. Jó?

– Jó, persze, jó – dünnyögtem, és kölök dédpapámra pillantottam. Mit szólnál hozzá, ha megtudnád, hogy ott lógtok otthonunk falán fölakasztva, vajon mit szólnál hozzánk, te örökre tágra nyílt szemű kisöreg, ezen tűnődtem el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.