A jó szándék kevés

Herczog Edit a Kicsik a kátyúban című írásában (január 11.) a kis- és középvállalkozások problémáival foglakozik. Megtudjuk, hogy az EU sem foglalkozik súlyuknak megfelelően ezekkel a vállalkozásokkal, amelyek pedig a leginkább segíthetnének a válságból való kilábalásban.

Magyarországon több civil szervezet is próbálkozott és próbálkozik jelenleg is a kkv-k gondjainak megoldásával, illetve hívja fel a figyelmet ezekre – eredménytelenül.

Csak egy példa: a legsúlyosabb gondot alighanem a körbetartozások jelentik.

A szakmai érdekvédő és jogvédő civil szervezetek a kormányoknak benyújtott törvényalkotási javaslatokkal is szorgalmazták, szorgalmazzák e káros jelenség megelőzésére, megszüntetésére összeállított ajánlásaik elfogadását.

Egyik kormány sem fordított figyelmet ezekre a javaslatokra, pedig évente milliárdokat veszít az államkassza a kiegyenlítetlen tartozások miatt tönkrement vállalkozások termeléskiesése miatt. Súlyosbító körülmény, hogy ezeket a kkv-kat viszont adófizetésre kötelezik a kiszámlázott, de be nem folyt számlaérték után is.

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy nem egy kisvállalkozó veszítette el egzisztenciáját (ami egész családok tönkremenetelét jelenti), és többen kilátástalan helyzetük miatt menekültek öngyilkosságba.

A kormányok egyértelműen nem vesznek tudomást a kkv-k problémáiról, vagy csak a kommunikáció szintjén foglakoznak vele, mint az Új Széchenyi-terv is.

Nem kétlem, hogy az EU látja a kkv-k problémáját. De beszélni, szép terveket szőni már kevés. Különösen Magyarországon.

Salga István Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.