Csalni vagy mérni?

Még az előző parlament gazdasági bizottságának elnökének figyelmét hívtam fel arra, hogy némely gázszolgáltató csal. 2004 novembere ugyanis különösen hideg volt, 2005-ben ugyanaz a hónap viszont meleg.

2005-ben a távfűtőművek levélben közölte a fogyasztókkal, hogy 20 százalékkal kevesebb energiát használt el, ezért lett kisebb a fűtésszámla.

Ugyanakkor leányom, cirkóval felszerelt lakásában 2004-ben 206 köbméter volt a fogyasztás, 2005-ben 376 köbméter. Ehhez tartozik még, hogy közben többféle szigetelést hajtottunk végre a lakáson, és az unokám kollégiumba került, szobáját nem fűtöttük. A fogyasztóvédelem elutasította panaszunkat.

A témában a LAKSZ 2006. 03. 09. számában cikket írtam, amelyben ismertettem a gázszolgáltató szabványok szerinti kötelezettségét, amelynek nem tett eleget. A gázórát egy-két évvel korábban szerelték fel, aligha hibásodhatott meg. Viszont a gázóra nem a fogyasztott gáz mennyiségét méri, hanem egy elegyét, amely mintegy egy atmoszféra nyomású levegőből és 25 mbar körüli nyomású földgázból áll. Vagyis nem a gázórát kellene hitelesíteni, hanem a valódi földgáz mennyiségét kellene regisztrálni, mert a gáz nyomása a fogyasztási csúcsidőszakokban csökken. Ilyen mérőeszköze a fogyasztóvédelemnek nincs. A Vasárnapi Hírek 2009 februárjában három számában is foglalkozott a kérdéssel. Az utolsó cikkében Bogdánszky József, a gázkészülékgyár volt főmérnöke azt írta, hogy „Ha egy a betáplálási ponttól távoli fogyasztónál télen, nagy fogyasztás esetén a gáznyomás a felére esik, a fogyasztó a szolgáltatott hőmennyiségért kétszer annyit fizet. Ezen a szolgáltató nem tud segíteni.” Ez ugyanis a csőrendszer hibája. A külföldi tulajdonú gázszolgáltató új fogyasztók bekapcsolásakor nem bővítette az ingyen kapott gázcsőrendszert.

Sajnos a problémát nemcsak a gázszámla okozza, hanem a sorozatos szén-monoxid-mérgezések, amelyeket az okoz, hogy olyan törvény lépett életbe, amely nem felel meg a nemzetközi előírásoknak. A fogyasztóvédelem panaszomra azt válaszolta, hogy ezek között a (nemzetközi előírásoknak nem megfelelő) „kisnyomású határok között az égők normálisan, higiénikusan működnek. A CO-mérgezés a kéményből visszaáramló égéstermék miatt következik be.” Higiénikus égés során azonban csak szén-dioxid keletkezik, szén-monoxid nem.

A Fidesz-kormány is rossz úton jár.

Adót vetett ki a szolgáltatóra, amely a fogyasztóknál, például leányom lakásában a következő kárt okozta. 2010-ben, amikor a leányom négy hónapig kórházban volt, az évi fogyasztás ismét 2510 köbméter fogyasztást mutatott, annak ellenére, hogy az egyik, rossz állapotban lévő ablakot szigeteltettük, és az előszobára másodajtót szereltettünk fel. Érdekes, hogy a fogyasztás a leányom kórházi tartózkodása alatt ugrott meg. Egészen valószínűtlen, hogy egy alig négy éve, a lakásban, idegenek által nem hozzáférhető helyen felszerelt gázóra meghibásodjon. Alighanem a szolgáltató a hibás, annál is inkább mert három ismerős család tapasztalt hasonlókat.

Tisztelt kormányok, nem vitatkozni kell, hanem mérni! Nem a lakosság fogyaszt túl sokat, hanem a szolgáltató nem tud beletörődni a fogyasztáscsökkenés miatti kisebb bevételbe. A kormánynak nem a külföldi tulajdonú szolgáltatót, hanem a hazai fogyasztót kellene védenie.

Dr. Freud Gézáné aranydiplomás fizikus és okleveles elektromérnök

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.