EMFESZ-ügy: Tárt karok a hidegben

Szép volt, ennyi volt, vége: az EMFESZ, az egyik meghatározó hazai gázszolgáltató és az általa képviselt „filozófia” kifújt. Úgy látszik, nálunk néhány évig lehetséges csupán a monopóliumok árnyékában olcsóbb gázt adni a lakosságnak.

Ráadásul a jelek szerint ehhez is szükséges jó adag ármány, az energia milliárdokból részesedni kívánó jobb- és baloldali politikusok, oligarchák, maffiózók bonyolult támogatóhálózata. Olcsóbb volt, jutott a pénzből sokfelé, és még így is megérte.

A kezdet és a vég helyszíne is Moszkva. Kezdetben valának a hatalmas és sötét orosz–ukrán mutyik, amelyek egyik melléktermékeként az EMFESZ a hivatalos orosz árnál jóval olcsóbban jutott gázhoz. A konstrukció atyái között emlegetik a sokáig Magyarországon élő, kelet-európai maffiavezérnek tartott Szemjon Mogiljevicset és a központi orosz állami gázmogul, a Gazprom, egykor Jelcinhez kötődő, névtelen kiskirályait. EMFESZ-ügyben ennek megfelelően szinte csak egzotikus helyszíneken bejegyzett, a haszonhúzó elfedésére, pénzmosásra alkalmas offshore cégekkel találkozunk.

Igaz, néhány évvel az EMFESZ belépését követően az ukrán oligarcha, Dmitro Firtas jelentkezett tulajdonosként. Papíron ez igaz, de a döntési szabadsága talán neki sem volt korlátlan. A céget a magyar politika tárt karokkal fogadta: hivatalosan az unió által sürgetett verseny miatt, de az MSZP és a Fidesz gazdasági holdudvara is bejelentkezett. Az addig oly megfontolt hatóságok EMFESZ-ügyben rendre lazák és engedékenyek lettek, például amikor a cég három éve jogszabályi háttér híján vágott bele a kedvezményes lakosságigáz-szolgáltatásba.

Ám Moszkvában Putyin megelégelte az elődjéhez kötődő magánzókat. Állíthatjuk: Európa gázellátása eme belső leszámolás miatt szakadt meg többször is. A rendszerre két éve a szintén maszekolással vádolt Julija Tyimosenko volt ukrán miniszterelnök és Putyin mondta ki a halálos ítéletet. Ezután szürreális fordulatok következtek. Az akkor már a piac ötödét ellátó EMFESZ a távol élő Firtas tudta nélkül egy ködös svájci céghez került. Az egydolláros szerződést egy felhatalmazásként értelmezhető papírral Firtas nevében Góczi István EMFESZ-ügyvezető írta alá, „svájci” részről pedig politikailag érintett helyettese, Gazda Tamás. A hatóságok ezt is átengedték, amit a választásokon átívelő, Firtas szempontjából eredménytelen perözönben is megvédtek. (Góczi néhány napig még előzetesben is ült.)

Miután 2009-ben a Gazprom elzárta az EMFESZ-csapot, fura módon a német E.ON segítette ki a kft.-t. Ám mára az egyre nagyobb tömegeknek nyújtott kedvezmény felemésztette a cégben ragadt százmilliárdokat, és a svájci tulajdonos sem szállított megoldást. Bár Góczi a leglehetetlenebb helyzeteket is igyekezett kezelni, a kaput végül a korábbi segítők, az E.ON, a Mol vezetékcége és egy másik Fideszközelinek tartott csoport tette be.

A kedvezménynek vége, jöhet a nagyobb gázszámla. De az energiamogulok pénzére áhítozók maradnak, és hideg is lesz még.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.