Igazságtalan az újraelosztás hazánkban

Németországban ritka egyetértés van a német pártok között, hogy a társadalom általános jóléte, az igazságos újraelosztás és a szegények és gazdagok közötti szakadék csökkentése megvalósuljon – írják a lap december 20-i számában (Visszatért a szolidaritás Németországba).

Ettől az egyetértéstől hazánk igen távol van, mert a 16 százalék egykulcsos személyi jövedelemadó a gazdagok számára kedvező, a szegénységet viszont fokozza. 1994-től sokszor bizonyítottam, hogy az adókulcsok csökkentése kedvező hatással van a gazdaságra, azonban az egykulcsos személyi jövedelemadó számtalan igazságtalanság forrása. Németországban 2010-ben 8 ezer euró jövedelemig nulla százalék az adókulcs, ezen összeg felett progresszív adózás érvényesül, a 250 730 eurónál nagyobb jövedelemmel rendelkező egyének 45 százalék adókulcs szerint adóznak. Nemcsak Németországban, hanem Ausztriában, Cipruson, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Luxemburgban, Máltán, Svédországban sem vetnek ki adót az alacsony jövedelemre, ugyanakkor ezen országokban is progresszív személyi jövedelemadózás van ebben az évben. 2010-ben nemcsak ezen országokban, hanem Belgiumban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban, Lengyelországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Szlovéniában is progresszív személyi jövedelemadó rendszer van, ezen országok többségében négy személyijövedelemadó-kulcsot alkalmaznak, kivételt csak Luxemburg képez, ahol 16 személyijövedelemadó-kulcs van. A világ 202 országa közül jelenleg csak 21 országban érvényes az egykulcsos személyi jövedelemadó.

Az Orbán-kormány sokszor hivatkozik arra, hogy a négy szomszéd országban Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában is az egykulcsos szja alapján adóznak. Néhány szakember ezen adózási rendszer előnyét abban látja, hogy ez csökkenti a feketemunkát, az adómegkerülést, de elfeledkeznek arról, hogy a progresszív adózást alkalmazó országokban lényegesen kisebb az adóelkerülés és a feketemunka aránya.

Ugyanakkor a gazdagokat segítő egykulcsos szja jelentősen fokozza a társadalmi igazságtalanságot, ami végső soron a gazdasági növekedésre is kedvezőtlen hatással van. A progresszív adórendszer megteremti a gazdagoktól a szegények felé áramló jövedelemtranszfert, ugyanakkor az egykulcsos szja éppen fordított hatást vált ki. Bizonyára sokan azonosulnak a John Rawlsszal, aki Az igazságosság elmélete című könyvében megfogalmazta, hogy „nem igazságos az, ha egyeseknek nélkülözni kell mások gyarapodása érdekében. Nincs szó igazságtalanságról, ha némelyek nagyobb jövedelme hozzájárul ahhoz, hogy a szegények helyzete javuljon.”

Hasznos lenne, ha az Orbán-kormány Szlovéniára is figyelne, mert ott 16, 27, 41 százalék adókulcsot érvényesítenek, mégis erős ezen ország tőkevonzó képessége, kedvező a gazdasági növekedése is. A tőke beáramlása, a gazdasági növekedés ugyanis más, fontosabb gazdaságpolitikai tényezők hatására jön létre, amelyeknek hazánk szűkében van.

Dr. Takács Imre szakközgazda, Hajdúszoboszló

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.