A titok szolgái

Aki a múltunkkal rendelkezik, az a jelenünkkel is. Ha a titkosszolgálatok a múltból azt titkolnak el és azt hoznak nyilvánosságra, amit akarnak, akkor a jelenben is azt teszik, amit akarnak. Nem kell félniük, hogy egyszer minden kiderül. Csak attól, hogy a hatalom kiszolgáltatja közülük azokat, akik nem tesznek a kedvére, például nem sértenek törvényt a kedvéért. Nem a törvénysértésnek, csak a hatalomsértésnek lesznek következményei.

A titkosszolgálatok testületi érdeke, hogy azt tehessék (velünk), amit akarnak. A politikai erők kísértése az, hogy az ország biztonságának és demokratikus rendjének védelmére szolgáló szerveket saját hatalmuk védelmére, riválisaik gyengítésére használják fel. Ha ez a két törekvés találkozik, érdekegységgé válik, akkor a kedves polgár éppoly védtelenül, csupaszon, kiszolgáltatottan áll majd a hatalom előtt, mint egykoron.

Ennek ellenszere a civil kontroll, a nyilvánosság, az erős jogosítványokkal rendelkező ellenzék, a hatalmi önkorlátozás kultúrája, a jogállam étosza. Ahány tétel, annyi hiány. Jól nézünk ki.

Húszéves csata van most eldőlőben. A diktatúra titkainak folyamatossága a diktatúra titkosszolgálatának folyamatosságával egyenlő. Akik ezt a folyamatosságot nem kedvelik, húsz éve próbálják a diktatúra titkait kikaparni a titkosszolgálat fennhatósága alól. A titkosszolgálatok pedig politikai szövetségeseikkel, köztük a titkosszolgálatokat felügyelő szinte összes eddigi kormánytaggal együtt ezt húsz éve próbálják szabotálni. A Kenedi-bizottság megfojtásával a folyamat lezárult. Kormányhatározat mondta ki, amit eddig kimondhatatlannak hittünk: a titkosszolgálat önmaga felett őrködik, külső kontrollra semmi szükség.

A kormány persze újbeszédül fogalmaz, védelemnek nevezi a támadást, nyitásnak a zárást. Azt mondják, bárki bemehet majd a Történeti Hivatalba, mindent megtudhat, amit a diktatúrában följegyeztek róla, s a dokumentumokkal aztán azt tesz, amit akar.

Ez azt jelenti, hogy a titkosszolgálat ettől a pillanattól kezdve azt titkosít, amit akar, azt ad és nem ad át a Történeti Hivatalnak, amit akar, senki nem tudhatja, mit nyel el.Majd valamikor a jövő év végén (mikor a mostani ígéretekre már senki sem emlékszik, s ha mégis, az ő baja), elkészül (vagy sem) valamilyen törvény, s akkor bárki, akit érintettnek nyilvánítanak, elviheti és örökre eltüntetheti a kutatók és a jövő szeme elől a diktatúra bármely besúgójának a dokumentumait. Attól kezdve azé a lelke, akié a papírja.

2005-ben előkerültek a Fidesz egyik sikeremberének, Szita Károly kaposvári polgármesternek a kézzel írott súlyos jelentései meg a 6-os (beszervezési) kartonja. A Fidesz vezetői azt mondták, a jogerős ítélet megszületéséig senki nem tekinthető bűnösnek. Szita ígérete ellenére sem perelt, tudta, hogy nincs esélye, viszont ha nincs per, akkor ítélet sincs, s az ártatlanság vélelme végtelen. Meg is választották őt nyomban és demonstratíve a Fidesz önkormányzati tagozatában elnöknek. A többit rábízták a múló időre s a romló memóriára. A memória azonban mindaddig fölfrissülhet, míg van papír, mely fölfrissíti. Hát majd egy megbízható besúgott, mondjuk, az egyik rokon gondoskodik róla, hogy ne legyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.