Egy fenékkel egy lovat

Az Álláshalmozó képviselők című cikk (december 3.) a következő gondolatokat juttatja eszembe.

Újpesten Wintermantel Zsolt ez év tavaszán egyéni országgyűlési választókerületben nyert mandátumot. Nagy István listáról került be a parlamentbe. Az előző ciklusban mindketten listások voltak. Az önkormányzati választáson Wintermantelt polgármesterré, Nagyot önkormányzati képviselővé, illetve testületi ülésen alpolgármesterré választották. S mit ad isten, mindketten tagjai lettek –Wintermantel már másodszor – a Fővárosi Közgyűlésnek is. Ahogy a helyi önkormányzati újságban az alpolgármester fogalmazott, hogy három szinten képviselhessék az újpestiek érdekeit.

Az indoklás szépen hangzik, de csak részigazságokat tartalmaz. Ismervén az egy-egy funkcióhoz kapcsolódó elvárásokat, elképzelhetetlen, hogy egy ember mindhárom helyen teljes értékű munkát tudjon végezni. Hiába no, egyszerre egy fenékkel három lovat nem lehet megülni.

Az álláshalmozásnak több oka is lehet. Feltehetőleg a motiválók között elsődleges szerepe van annak, hogy egyengetni kívánják az újpestiek érdekei megvalósításának útját. De emellett nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy minden tisztségért külön-külön fizetés, illetve tiszteletdíj üti a markukat. Így a polgármesteri fizetés mellett az internetről letölthető adatok szerint fővárosi közgyűlési és országgyűlési képviselőként mintegy 700 ezer forint a havi járandóságuk. Ez egészülhet még ki a bizottsági tagságért, a tanácsnokságért stb. járó tiszteletdíjakkal.

Újpestnek még van másik három országgyűlési képviselője is, közülük két fideszes. A velük való kapcsolattartás is biztosíthatná, hogy segítségükkel is szolgálják Újpest érdekeit. Illúzióink persze nem lehetnek, legalábbis az előző ciklus tapasztalatai erre engednek következtetni, amikor ugyan született néhány látványos eredmény is a városban, de ebben az érdem oroszlánrésze nem az országgyűlési képviselőké, hanem a helyi önkormányzati vezetésé, beleértve a szocialista alpolgármestereket is.

J. Tóth Dezső Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.