Tákolmányozók merénylete

Amikor Orbán Viktor a maga szája íze szerint, csupa jobboldali politikusból, a hozzáértők, az alkotmányjogászok hangsúlyozott mellőzésével állította össze a maga alkotmánybarkácsoló bizottságát, sok jóra nem számítottam. Arra azonban akkor még rémálmomban sem gondoltam, hogy alig két hónap múlva már egy ősfideszesnek, Szájer Józsefnek kelljen reménytelen kísérletet tennie arra, hogy védelmezze a demokráciát Orbán alkotmányozó dühével szemben. (Szájer nemet mond a két kamarára, december 4.)

Ugyanebben a cikkben azonban, úgy vélem, alábecsülik azt a merényletet, amelyet a tákolmányozók a preambulummal készülnek elkövetni a polgári demokrácia ellen. Először is: belső ellentmondást visznek bele az alkotmányt szerintük felváltani hivatott tákolmányba, ami nemcsak az alaptörvényben, de minden jogszabályban megengedhetetlen. A tákolmány preambuluma azonban a jogszabály törzsparagrafusaira is befolyással lesz.

Az, hogy a preambulumban a kereszténységre vagy a kereszténység istenfogalmára akarnak hivatkozni, közvetlen összefüggésben van azzal, hogy a koncepció nem tesz említést a polgári demokrácia egyik alapértékéről: az állam és az egyház szétválasztásáról és az állam világnézeti semlegességéről. Közvetlen öszszefüggésben van azzal is, hogy a tákolmányozók egy része felsőház létrehozásával akarja visszalopni a törvénykezésbe az egyházak egy csoportját. A kereszténység vagy a keresztény istenfogalom említése a preambulumban már magában azt jelenti, hogy a tákolmány világnézetileg nem semleges.

Az, hogy a preambulumban a katolikus terminológiával szentnek titulált királyi koronára akarnak hivatkozni, nemcsak súlyosan ellentmond annak az alkotmányi kitételnek, hogy Magyarország államformája köztársaság, de közvetlen öszszefüggésben van azzal is, hogy a tervezet nem szól a jogbiztonságról, a visszamenőleges törvénykezés tilalmáról, az ellenzék jogairól. A királyi korona az állam feudális hatalmát szimbolizálja, abból csak az állam megkérdőjelezhetetlen, abszolút és korlátlan uralma vezethető le.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.