Trófeák

Polt Pétert az Országgyűlés kétharmados többsége egy hete kinevezte legfőbb ügyésznek, és láss csodát, valahogy úgy alakult, hogy rögvest gyanúsítottként hallgatták ki Keller Lászlót, az egykori MSZP–SZDSZ-kormány közpénzügyi államtitkárát, aki 2002 és 2006 között buldogként vetette rá magát az első Orbán-kormány támadhatónak látszó ügyeire.

Ha valaki nem emlékezne rá, már a 2002-es kampány egyik fő motívuma is a korrupció volt ugyanis, igaz, akkor az MSZP-sek emlegették föl Orbán Viktorék Ezüsthajó Kft.-jét meg a Millenáris és az Országimázsközpont ügyeit, meg Kaya Imbahimékat, és ígéretet is tettek ezek kivizsgálására, legfeljebb mindezt akkor még nem elszámoltatásnak nevezték. Ennek az ígéretnek a nyomán lett a rámenős és kitartó Keller az akkori idők Budai Gyulája, vagyis közpénzügyi államtitkár. Semmire sem jutott.

Vagy azért, mert valóban nem tudott semmi törvénytelent föltárni, és csak a valóság látszata volt az, hogy a Kaya Ibrahim-ügy például közönséges disznóság, vagy pedig azért, mert a Polt által vezetett legfőbb ügyészség fi nom jogi kifogásokkal valamiért mindig visszadobta a Keller által kezdeményezett eljárásokat. Keller eközben elszabadult, módszerei megkérdőjelezhetőek voltak, kitartása és szívóssága egy idő után inkább keltett visszatetszést, mint szimpátiát. A kérdés azonban mindig ott maradt a levegőben: tényleg a szocialisták annyira hülyék, hogy semmit nem tudnak bizonyítani az Orbán-kormány machinációiból, vagy Polt Péter annyira hithű, hogy minden erővel megakadályozza a bizonyítás lehetőségét is.

Nem kellett tehát sokat várni az Országgyűlésből most kiesett, így mentelmi jogától megfosztott Keller meggyanúsításával, akivel Polt újrakezdte játszmáját: egykoron elővette volna már ebben az ügyben, de képviselőként nem érinthette. Azt róják föl neki, hogy 2004-ben pozíciójával visszaélve indított vizsgálatot egy Somogy megyei vadászat ügyében. Így olyan információk kerültek a birtokába, amelyek alkalmasak személyek, szervezetek kapcsolati hálójának feltérképezésére, s ezzel számukra Keller bizalomvesztést okozott.

Világos. Miként az is, hogy ha Kellert ezért meggyanúsíthatják, akkor Budai Gyulának érdemes mélyen elgondolkodnia a jövőjén, mert hozzá képest a szocialista politikus módszerei legfeljebb egy ministránsgyerekéhez hasonlatosak, de ez legyen az ő baja. Csak az nem egészen tiszta, hogy ha Keller egy vadászat ügyeit akarta föltárni, és ez baj, akkor miért baj és gyanúsítási pont Benedek Fülöp volt FVM-államtitkár ellen épp a vadásztatás ténye?

Mindegy is – bízzunk a törvényességben, hiszen az kizárt, tudjuk jól Polt Pétertől, hogy a legfőbb ügyészség politikai kérést teljesítsen. Bár néha vannak személyes ügyek is: ha kissé megerőltetjük az emlékezetünket, felrémlik, hogy 2005-ben Polt Péternek is akadt egy kis gondja – állítólag értékes vadásztrófeákat nem tüntetett fel a vagyonbevallásában. Természetesen ez a Keller László által kreált vád is alaptalannak bizonyult, az agancsok nem voltak annyira értékesek, de mégis, azóta tudhatjuk, hogy Polt is vadász, s ha módja és engedélye van rá, kilövi a vadat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.