A köznép megvezetése

Tökéletesen igaza van Bauer Tamásnak, amikor a jövedelmek nettósítását szorgalmazza (Nettósítást!, november 26.). Az adókulcsok ugyanis nem azért voltak magasak, mert magas volt a bruttó jövedelem, hanem azért volt magas a bruttó jövedelem, mert magasak voltak az adókulcsok az szja bevezetésekor. Az 1988. évi adótábla 8 adókulcsot tartalmazott. A legalacsonyabb 0, a legmagasabb 56 százalék volt.

A világcsoda fülkeforradalmunk dicsőséges vezére a válságra hivatkozik, és Lenin elvtársat megszégyenítően a közjóról papol, és a közjó érdekében módosíttatja a személyijövedelem-adózást. Először is nincs válság, ha pedig az lenne, semmi nem indokolná a nagy jövedelmek adójának brutális csökkentését. A „hatalmas válságra” való tekintettel ugyanis a legrászorultabb rétegek, a havi 280 ezer forint alatt keresők nettó jövedelme nem nő, hanem csökken, ha még nincsenek gyermekeik, vagy ha azok már felnőttek. A nettó jövedelem e fölött a szint felett kezd előbb mérsékelten, majd drasztikusan növekedni. Az igazi jólét a milliós havi jövedelmeknél köszönt be. A havi nettó jövedelem növekedése 400 ezer forintnál 18 ezer forint, 500 ezer forintnál 39 ezer forint, 1 millió forintnál 141 ezer forint. A forradalom vezetőjének havi jövedelme 2 millió 141 ezer forint.

A „közjó” és az „arányos” teherviselés érdekében a havi nettó jövedelme 373 ezer forinttal nő a családi kedvezmény nélkül. A 100 ezer forintos havi keresetű talpas-forradalmár havi 1700 forinttal kevesebbet keres majd jövőre, a forradalom vezetője viszont a válságra tekintettel, ijedtében soha nem látott mértékben tömi tele a saját zsebét, miközben a közjóról, az arányos teherviselésről papol. Ez kérem közbotrány, a köznép gátlástalan lebecsülése, megvezetése. A helyzet további tragikuma a családi kedvezmény. A nagyvezér ugyanis a 4 gyerek után havi 132 ezer forint adókedvezményben is részesül. Az a polgár, aki havi 100 ezer forintot keres, családi kedvezményként csak 16 ezer forint kedvezményt tud igénybe venni havonta. Az állam tehát a kis jövedelmű család gyerekeit gyerekenként havi 4 ezer forinttal, a főforradalmár gyerekeit havi 33 ezer forinttal támogatja.

Az szja-törvény változása drasztikus változást idéz elő a majdani nyugdíjak öszszegében is. A nyugdíjalap ugyanis a nettó jövedelem. A nagyjövedelműek nettó jövedelmének brutális megemelése a majdani nyugdíj összegét is emeli változatlan befizetés mellett. Ezt csak részben mérsékli a növekvő nyugdíjalap degresszív számításba vétele.

A nagyjövedelműek adójának csökkentése miatt a 2011. évi költségvetési törvényjavaslatban a személyijövedelemadó-bevétel 522 milliárd forinttal kevesebb, mint a 2010. évi költségvetésben szereplő összeg. Az ugyancsak a nagy jövedelműeknek (vagyonosoknak) kedvező egyenes ágú öröklési illeték eltörlés 22 mil liárd forinttal, a vagyonadó-eltörlés 50 milliárd forinttal csökkenti a központi költségvetés bevételeit. A jövedelem átrendezés tehát összesen 602 milliárd forint. Ez az eszetlen intézkedés okozza tehát a költségvetési válságot, melyet további 247 milliárd forinttal növel a társasági adó csökkentése. Összességében tehát az Orbán-kormány 850 milliárd forintnyi bevételkiesést okozó adócsökkentést hajtott végre, és emiatt kell válságadókat bevezetni. Az már egy másik kérdés, hogy a válságadók sem pótolják a kiesést ezért az EU-támogatás soron 504 milliárd forintos növekedés került betervezésre, ami tiszta hazárdjáték.

Felháborító, botrányos, undorító a magyar politikai (és a ténylegesen, vagy hallgatásával támogató értelmiségi) elit azon magatartása, hogy Magyarország szegényeit kifosztva növeli saját jólétét.

Megjegyzem azonban, hogy Bauer Tamás által ajánlott nettósításnak van egy negatív következménye is: a járulékbevételek is jelentősen csökkennének.

Az államháztartás szintjén (a tb-alapoknál) 100 milliárd forint nagyságrendű kiesés keletkezne. Az egyéni szintű igazságtalanság a már nyugdíjba ment polgárral szemben a kisebb összegű befizetés mellett változatlan összegű nyugdíjalapban jelentkezne.

Sólyom Zoltán ny. közgazdász

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.