Mi fizetjük a bankadót!

Hazánkhoz hasonlóan néhány európai ország is bevezette vagy bevezetni készül a bankadót. De ennek mértéke az egyes országokban igen különböző. Hazánk a rangsor élén áll. Nálunk a bankadó a GDP-hez viszonyítva 0,72 százalék, Ausztriában 0,19; Angliában 0,12; Lengyelországban 0,11; Németországban 0,5, Franciaországban 0,2 százalék.

Az osztrák bankszövetség elnöke – egyben a Raiffeisen Bank vezérigazgatója – kijelentette: senki ne higgye, hogy a bankok nem hárítják át a bankadó nagyobb részét ügyfeleikre. A bankok bevétele ugyanis kizárólag az ügyfeleiktől származik. Minden ezzel ellentétes állítás tiszta utópia.

Ezen vélemény ismeretében azonnal felvillant gondolataimban az OTP vezetőjének többször hangoztatott állítása, amely szerint a pénzintézet nem sújtja bankadóval az állampolgárokat. Sajnos, a tények az osztrák szakember megállapítását igazolják. Ugyanis hazánkban a bankadót megelőző időszakban az egymillió forintnál nagyobb, három hónapra lekötött betéti kamatláb az OTP-nél 5,5 százalék volt. A jelen időszakban pedig a négy hónapra lekötött betét után csak 4,5 százalék kamatláb illeti meg az ügyfelet. Szeptemberben, amikor a bankadó első részét befizették a pénzintézetek, átlagosan 12 százalékkal nőttek a számlavezetéshez kapcsolódó díjak. Hazánkban van olyan pénzintézet, amely az eddigi díjmentes szolgáltatását pénzért valósítja meg. Néhány hazai pénzintézet 20-30 százalékkal növelte a számlavezetési díjat.

Eddig ez történt, és valószínű, hogy a jövőben még további teheráthárítás valósul meg. Ezen passzolási manővernek azonban az a következménye, hogy egyes állampolgárok nem a magyar kormányt, hanem a pénzintézeteket ítélik el a nagyobb teherviselés miatt. Ez tehát passzolással megvalósított megszorítás a javából.

Dr. Takács Imre szakközgazda, Hajdúszoboszló

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.