Olimpiai agyrém

Már a sokadik cikket olvasom arról az agyrémről, hogy milyen jó lenne Budapesten olimpiát rendezni. Arról azonban igen ritkán írnak, hogy egy budapesti olimpia megrendezésébe tönkremenne az ország. A gazdaságilag jóval erősebb Görögország is tönkrement bele, pedig ők hatalmas idegenforgalmuknak köszönhetően legalább hasznosítani tudják az olimpiára megépített szállodáikat.

Egy budapesti olimpiára tucatszám kellene felépíteni olyan sportlétesítményeket és szállodákat, amelyek kihasználására az ötkarikás játékok után a legcsekélyebb esély sincsen. A sportlétesítmények négy-öt évenkénti egyetlen, a nézőteret többé-kevésbé megtöltő versenynyel termelnék a veszteségek megszámlálhatatlan milliárdjait, a szállodák pedig nemcsak maguk lennének kihasználatlanok és veszteségesek, de a vendégek egy részének elszívásával a már most meglevő szállodákat is kihasználatlanságba, súlyos veszteségekbe taszítanák. Az olimpiai falut a játékok után más országok lakótelepnek szokták kiárusítani, de nálunk arra sem lenne fizetőképes kereslet. Iszonyatos kölcsönfelvételekbe vernénk magunkat, de amit felépítenénk belőle az nem termelne nyereséget, nem biztosítaná a hitelek visszafizetését. Tehát az életszínvonalat a mélybe rántó intézkedésekkel kellene megnyomorítanunk magunkat, hogy a kölcsönöket törleszthessük.

Úgy tűnik, van egy érdekcsoport, amely nem is az olimpia megrendezéséből, de már a tervezéséből óriási hasznot remél zsebre vágni. Mással nem magyarázható, hogy ekkora hévvel agitál e mellett az agyrém mellett.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.