A nyugdíjasok kifosztása

Már vagy harmadszor közlik a hírt: a kormány idén 0,6%-ra kalkulálta ki a nyugdíjasoknak minden novemberben járó korrekciós nyugdíjemelését. A hír mellé azonban még egyszer sem közölték a hozzá fűzött, és számos fórumon olvasható, hallható kommentárt.

E szerint: a 0,6 százalékos korrekciós emelést a kormány törvénysértő módon az általános inflációs indexből kalkulálta ki. A hatályos törvény szerint ezzel szemben a nyugdíjas vásárlói kosár szerinti inflációs indexet kellett volna alapul vennie, amely a KSH által közzétett adatok szerint 0,5 százalékkal magasabb. A törvénynek megfelelő és a valódi inflációkövetést biztosító korrekciós emelés tehát nem 0,6 százalék, hanem 1,1 százalék lett volna.

Ha a 0,6 százalékos emelés, mint a kormány közölte, nyugdíjasonként átlagosan 6000 forint, akkor az „elspórolt” 0,5 százalék 5000 forintra rúg.

Mivel ezzel a piszkos trükkel 1 százalék alá szorították a korrekciós emelést, az már nem épül bele a jövő évi nyugdíjemelés alapjába. Az 1,1% beépült volna. Így nemcsak 2011-ben, hanem miden későbbi évben is 1,1 százalékkal csökken minden nyugdíj vásárlóértéke.

„Ha hatalomra kerülünk, megőrizzük a nyugdíjak vásárlóértékét” – hangzott el legalább tucatnyiszor Orbán Viktor szájából a tavaszi országgyűlési választási kampányban. „Csak az állam garantálhatja a nyugdíjak értékállóságát” – ezt meg mostanában, a magánnyugdíjpénztárak elleni támadás során hajtogatja ugyanő.

És még ő vádol hazugsággal másokat, még ő állítja magáról, hogy még sohasem hazudott.

Mindemellett a miniszterelnök úr még frocliz is minket, kisemmizett nyugdíjasokat. Mert mi más az, hogy a mai nyugdíjasok megrövidítésével, a leendő nyugdíjasok magán-nyugdíjpénztári befizetésének elsikkasztásával egyidejűleg „nyugdíjvédelmi” megbízottat nevez ki?

Nyugdíjvédelmi megbízottnak nevez ki egy olyan személyt, aki a „senator”-ügyben már vastagon bebizonyította, hogy jogérzéke nulla, törvénykövetése nulla.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.